Skip to content
Site Tools
Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color blue color green color
You are here: Home arrow Nieuws arrow Eerste haalt eerste wedstrijdpunt
Eerste haalt eerste wedstrijdpunt Afdrukken E-mail
Wednesday 08 November 2017

Ons eerste team had dit seizoen nog geen matchpunten gepakt. Tegenstander WLC 1 was daarentegen voorafgaand aan de ronde met een 4/4 gedeeld koploper. Daar we in de tweede ronde de andere koploper, Voerendaal 2, hadden getroffen, betekende dit opnieuw een grote uitdaging voor onze mannen.

Doordat Joost van den Bighelaar er niet bij kon zijn, speelden we met Ernest van Moorsel als invaller. Op bord 7 kwam hij met zwart beter te staan tegen Ingeborg Jansen. Aangezien Ernest zich echter niet helemaal lekker voelde, nam hij het verstandige besluit om met een pluspion remise aan te bieden tegen zijn 200 punten hoger gerate tegenstandster. Zij nam dit aanbod aan.

Ook Ad Feelders had zwart. Zijn partij tegen Robert Klomp leverde bepaald geen vuurwerk op. Ad had een geïsoleerde d-pion, dit wist hij op te lossen ten koste van zijn loperpaar. Echter, wat op het bord overbleef was een stelling die simpel remise te houden was.

Niet alleen onze zwartspelers haalden remises binnen. Arnoud Jansen kreeg op bord vier een wat onorthodoxe opening / pionnenstructuur tegen. Op het eerste gezicht leek dit goed nieuws voor Arnoud, maar naarmate de partij vorderde leek tegenstander Peter Koymans beter te komen staan. Een remiseaanbod van Arnoud werd daarom afgewezen. Enkele zetten later kwam Peter tot de conclusie dat een loper tegen paard eindspel niet genoeg winstkansen bood. De vrede werd daarom alsnog getekend.

Nog een remise viel er op bord twee. Huub Leemans nam het op tegen Jeroen Medema. Op basis van het tijdverbruik leek Huub de opening minder goed te kennen dan zijn tegenstander, die het eerste dozijn zetten vlot op het bord zette. Gevolg was ook dat zwart vrij soepel gelijk wist te maken, maar niet meer dan dat. Huub had de mogelijkheid om de partij te openen, maar met minder tijd en minder rating besloot hij dat een remise ook acceptabel was.

Op bord drie speelde Willem van den Brink met zwart tegen de jongste speler van WLC 1, Charlie Tang. Willem koos er voor om de scherpe openingsvarianten uit de weg te gaan, en manoeuvreerde zich zonder al te veel problemen naar een comfortabele positie. Toen alles klaar stond opende hij de stelling, waarna zijn tegenstander iets te ambitieus was. Dit resulteerde in een beter eindspel voor Willem. Misschien dat wit beter had kunnen verdedigen, maar door ongelukkig geplaatste stukken en een gebrek aan tijd liep het snel mis. Puntje voor Willem.

Op bord acht had Berry Brand wit tegen hun op papier laagst gerate speler, Ton Brouwers. Lange tijd leek de positie in evenwicht, maar helaas zag Berry mat in twee over het hoofd. Zijn tegenstander niet. Hiermee werd de stand weer gelijk getrokken.

Op het topbord trof Wilbert Kocken met zwart de op papier sterkste speler van WLC aan; Guus Bollen. De stelling was de hele partij lang dynamisch, en toen de veertig zetten in zicht kwamen stonden beide koningen onveilig. Volgens Wilbert heeft hij in tijdnood een winnende variant gemist, die overigens erg lastig te vinden was. In plaats daarvan speelde hij logische aanvalszetten. Na de veertigste zet kwam hij tot de conclusie dat het net niet genoeg was, en moest berusten in zetherhaling. Hiermee werd de stand 3.5 - 3.5.

Aan Bert-Jan Panjoel en Rudy Simons was de eer om de eindstand te bepalen. Bert-Jan had wit, maar was in een slechter eindspel terecht gekomen. door de sterke loper van Rudy zag het er naar uit dat op den duur de pionnen van Bert-Jan zouden vallen. Rudy greep echter mis, en verblunderde een kwaliteit. Helaas miste Bert-Jan hierna een winstvariant. Wat overbleef was een stelling waar Bert-Jan een kwaliteit meer had, die hij niet kon uitbuiten doordat zwart nog een gevaarlijke vrijpion had. De zesde remise werd hiermee een feit.

Eindresultaat was dus 4 - 4. Met gemiddeld honderd ratingpunten per bord minder is dit op papier een prima resultaat tegen de koploper. Ook is het prettig dat we hiermee van de 0, en de laatste plaats, af zijn. Echter, op basis van de partijen had er meer ingezeten. De volgende ronde speelt ons team tegen De Giessen en Linge. Hoewel zij slechts een matchpunt meer hebben, kunnen zij een sterk team op de been brengen. Opnieuw een flinke kluif voor onze spelers.

 
< Vorige   Volgende >