Skip to content
Site Tools
Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color blue color green color
You are here: Home arrow Nieuws arrow Verslag 1e team
Verslag 1e team Afdrukken E-mail
Tuesday 18 September 2018

Op 15 september toog het 1emet twee invallers, Michele en Pieter, naar Capelle aan den IJsel. Het eerste anderhalf uur was het nog niet duidelijk hoe de strijd zich ging ontwikkelen. Na de remise van Michele kwamen de eerste punten binnen van Bert-Jan en Pieter, daarna ging het door, totdat Huub het laatste halfje binnen tikt. Ieder zijn verhaal

 

Wilbert kreeg van een ongebruikelijke variant een nog ongebruikelijker subvariant tegen en herinnerde zich één partij waar hij slecht kwam te staan. Het nu ontworpen schema betekende dat Wilbert een breed centrum kreeg en wat druk op de koningsvleugel, maar wat ontwikkelingsproblemen. Jaap Huijzer had kunnen profiteren door het centrum open te breken, maar liet dat na. Wilbert wist zijn slechte loper te ruilen. maar nu kwam er een oktopus op bezoek. Het wegjagen van het enge beest gaf zwart een tweede kans om uit te breken. Toen ook dat verzuimd werd had wit alle troeven in handen en brak door in het centrum.

Joost speelde aan bord 2 met zwart. Hij kwam goed uit de opening en kreeg druk op het pionnencentrum van zijn tegenstander. Daarna deed hij het niet op zijn best. Zijn tegenstander Peter van Nieuwenhuizen kon zich aardig aan de druk ontworstelen. Gelukkig kreeg Joost nog een kans. Met een kleine combinatie won hij een pion en dat bleek in het resterende paardeindspel genoeg voor de winst.

De teamleider(Huub 3 wit) had de hele tijd een voordeel met het loperpaar en het centrum. Uiteindelijk kwam er een toren eindspel op het bord waar in Huub een pion meer had. Hij kon de winst echter niet vinden. Thuis bleek dat hij drie winst kansen had gemist, maar die waren niet allemaal eenvoudig te vinden.

Ad speelde op bord 4 met zwart tegen Meinte Smink.

Toen hij thuis na afloop zijn openingsboek er nog eens op nasloeg bleek hij precies de variant gespeeld te hebben die werd afgeraden. Voortaan dus vóór de partij in het boek kijken!

Ad stond een zet of 10 lang anderhalf stockfish punt achter, maar bezweek niet volledig onder de druk. Toen zijn tegenstander onder tijdsdruk wat mindere zetten produceerde wist Ad zich terug te vechten in de partij. Toen hij vlak voor de tijdcontrole via een flauw tactisch grapje een pion won, en na de tijdcontrole nog een tweede, hield zijn tegenstander het voor gezien.

Bert-Jan, bord 6

Ik wist vanuit de opening met zwart vrij eenvoudig gelijk te maken.

Daarna won ik een pion, maar mijn opponent wenste daar een offer van te maken.

In de daar op volgende complicatie gaf ik mijn tegenstander verschillende kansen om weer binnen de remisemarge te geraken, maar in plaats daarvan deed hij een volle toren in de aanbieding.

Toen daar vijf zetten later nog een extra stuk bij was gekomen, geloofde hij het verder wel en was de winst binnen.

Arnoud (7, w) kreeg als opening De Leeuw tegen. Hij was al snel out-of-book, net zoals zijn tegenstander trouwens, want Arnoud koos een ongewone opstelling met c3, d4, e4 en f3. Die opstelling leidde niet tot voordeel. Wel wist Arnoud inmiddels dat zijn tegenstander van gesloten stellingen hield, dus probeerde hij de boel open te gooien en dynamiek en tactiek in de stelling te brengen. Dat lukte door Lxf7 schaak te spelen; door een lopen en een paard tegen een toren en een pion, kon hij de stelling openbreken. Op zich was de stelling niet eens zo heel erg goed voor wit, maat het was wel lastig verdedigen voor zwart vanwege een irritante penning. Uiteindelijk leverde dat Arnoud een pion op, maar daarna was het zeker nog niet bekeken. Met twee paarden bleef zwart heel vervelend, maar het bleef natuurlijk lastig spelen en zwart kwam dan ook in tijdnood. Op de 40e zet maakte zijn tegenstander de beslissende fout: Arnoud won een paard en toen was het wel genoeg.

Pieter, bord 8

Mijn tegenstander, Hans Blokland, speelde het vierpionnen spel tegen mijn Konings Indische Verdediging. Ik speelde een zijvariant om uit de  theorie te blijven. Dat pakte wonderwel goed uit. 

Mijn tegenstander dacht mijn paard te verjagen met b4 en dat lukte ook, maar het koste hem die pion en ook het recht op rokade. 

Daarna ging er pion c5 af met schaak en kwam zijn koning onder vuur terwijl zijn toren niet mee kon doen. Dat koste hem ook nog pion e4 en na 25 zetten gaf ie op. 

Achteraf een eenvoudige overwinning. Tijdens de partij had ik mijn twijfels, maar ik kon geen diepe vallen of spoken vinden. In de analyse met mijn teamgenoten hebben we nog naar fraaie winstwegen zitten zoeken en die waren er, maar ik hield het simpel in de partij.

 

 

 
< Vorige   Volgende >