Skip to content
Site Tools
Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color blue color green color
You are here: Home
De Drie Torens 1 - SMB 1: 6 - 2 Afdrukken E-mail
Tuesday 19 November 2019

Van te voren was dit een wedstrijd die we zouden moeten winnen om enigszins komfortabel in de derde klasse te landen. SMB had in de eerste ronde een nogal heterogeen achttal opgesteld met ratings van 2279 tot 1414. Ik verwachtte dan ook een hele kluif aan het eerste bord te krijgen.

Maar SBM had uitgerekend hun kanjer thuis gelaten en dus heb ik me maar opgeworpen als kronikeur en wedstrijdleider. Voor die laatste funktie is Joost gediplomeerd, maar toen duidelijk werd dat ook zijn tegenstander niet mee zou doen, was de wedstrijd al een uur aan de gang: Dat was 2 - 0.

 

Na een half uur had ik maar eens de stand opgemaakt. Willem (bord 3, zwart) zat lekker in zijn theorie: hij had afgewikkeld naar een redelijk eindspel en daarbij zes minuten erbij gekregen. De tegenstander van Rick (bord 4) kreeg een aanval over zich heen en zat hoofdschuddend achter het bord. De tegenstander van Ad (bord 5) had de allerscherpste variant vermeden en moest aan zijn ontwikkeling gaan werken. De dame van Ad, die zich in het gewoel had gemengd, gaf daar ook wel gelegenheid voor. Arnoud (bord 6) had ruimte gepakt met een mooie pionnenfalanx, Bert-Jan stond misschien een snufje minder en Jaap (bord 8) had het loperpaar bij een zeer gesloten stelling.

 

Toen bij Joost het reglementaire punt binnen was, had Willem een mespuntje voordeel in een vlak eindspel, maar bij Rick was de aanval doodgelopen en had hij een pion ingeboet. Bij Ad waren de dames geruild, maar hij had twee centrale paarden, die het wit lastig maakten. De falanx van Arnoud was kapot geruild, maar hij had nog wat ruimte in het centrum. Bert-Jan vond ik moeilijk in te schatten, maar Jaap had een boertje veroverd.

 

Vervolgens leek Willems mespuntje te groeien en het remise-aanbod van Paul Waenink werd gedecideerd afgeslagen. Vervolgens gaf Jaap het pionnetje terug, maar hield een lopereindspel met een veel betere pionnenstruktuur over. Ook Rick had zich met eilandjes en dubbelpionnen kompensatie in het toreneindspel verworven, maar zwart had nog steeds mijn voorkeur. Bij Ad dacht ik een sterk schijnoffer te zien, maar in plaats daarvan hield hij de enige open lijn stevig in handen. Arnoud was met een pionoffer doortastend bezig op de koningsvleugel.

Het eindspel van Jaap was inderdaad gewonnen, maar een slecht getimede opstoot bedierf het plan met de verre vrijpion. Nu was het op slag remise. Maar Arnoud veroverde zijn pion terug en nu waren zijn stukken veel sneller bij de op de tocht staande zwarte monarch dan dat Eric de Ridder verdedigers aan kon voeren: 3½ - ½.

Rick had ondertussen zijn pion terug gewonnen en stond daarmee beter. Ad was bezig met een massage met enkele zetherhalingen, maar wit gaf geen krimp, terwijl Bert-Jan aanval had weten te krijgen. De tegengesteld gerokeerde koningen kwamen beiden in het nauw, maar Bert-Jan zette zijn aanval om in een zeer gunstig toreneindspel.

Bij Willem was er indertussen iets mis gegaan. Terwijl hij mooi stond in het centrum kwam Paul Waenink doodgemoedereerd met zijn koning Willems damevleugel binnnenwandelen. Toen ruilde hij de a-lijn open en kwam ook nog met zijn toren langs de achterdeur binnen. Vervolgens ging de zwarte pion van c6 eraan en kreeg de witte c-pion beentjes. Promotie was niet meer te voorkomen: 3½ - 1½.

Maar Bert-Jan zette zijn torenspel meteen in winst om en daarmee was ook de wedstrijd beslist. Bij Rick werden toen alle pionnen op de damevleugel geruild met remise als resultaat: 5 - 2. Tot slot bleef Ad over. Hij zette voortdurend druk op de witte zwakke pionnen en uiteindelijk bezweek Ottenheijm. Ads kleine kombinatie leverde een kwal en de partij op. Dat was het einde van een wedstrijd die nooit echt spannend werd. Gezellig werd het wel bij de afsluitende Chinees.

 

Bord 1: Wilbert Kocken   (2092)               - n.o.                                                      1 - 0.

Bord 2: Joost vd Bighelaar (2012)  - n.o.                                                      1 - 0.

Bord 3: Willem vd Brink (2039)                 - Paul Waenink (2025)                          0 - 1.

Bord 4: Rick Zegveld (1989)                     - Thom Rijken (1915)                            ½ -½.

Bord 5: Ad Feelders (2010)                       - Jacques Ottenheijm (1794)                1 - 0.

Bord 6: Arnoud Jansen (1948)                  - Eric de Ridder (1783)                          1 - 0.

Bord 7: Bert-Jan Panjoel (1977)                - Peter Schut (1769)                              1 - 0.

Bord 8: Jaap Weel (1865)                          - Jaap van Gelderen (1637)                  ½ - ½..

 
< Vorige   Volgende >