Skip to content
Site Tools
Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color blue color green color
You are here: Home
Welkom bij De Drie Torens
Avondcompetitie ronde 4
Saturday 25 January 2020

Het A-team speelde tegen HMC en die hadden gemiddeld bijna 300 ratingpunten meer. Alleen Huub wist remise te maken op het 4e bord.

 

Goirle was het strijdtoneel van EGS A en De Drie Torens B. EGS was op rating iets sterker, maar alleen Danniel en Michele wisten remise te maken, 3-1.

 

Het C-team speelde  tegen EGS B en wist een gelijk spel te bereiken tegen deze sterke tegenstander. Jaap won, Andries en Ton speelde remise.

 
De Drie torens 1 verslaat Zuid Limdburg 4
Tuesday 07 January 2020

Achteraf was het een ruime overwinning, maar daar zag het lange tijd niet naar uit. In het begin regende het remises.

 

Wilbert (1, zwart) probeerde de degelijke opzet van Ed Vos aan te tasten, maar die kende de opening beter. Na enkele verwikkelingen moest onze kopman al oppassen. Nadat hij een plan voor wit had uitgerekend waarmee de Limburger langdurige druk zou kunnen krijgen bood deze remise aan. Aangezien Zuid Llimburg niet op zijn sterkst was opgekomen, was het motto vertrouwen in de teamgenoten.

 

Arnoud (5, zwart) speelde een beetje een slap potje. Al snel wist hij het voordeeltje dat wit doorgaans in de opening heeft, te neutraliseren. Nadat bijna alle lichte stukken waren geruild, was de muziek uit de stelling. Ook tegen een, op papier, zwakkere tegenstander heeft het dan niet zo veel zin om door te spelen. Daarom bood hij remise aan, hetgeen werd geaccepteerd. Achteraf bleek dat de partij inderdaad niet buiten de remisemarge was geweest. Geen fouten gemaakt dus, maar toch een beetje teleurstellend dat hij er niet meer een echte partij van had kunnen maken.

 

Rick (3, zwart) startte zijn partij met een tosti, het achteroverslaan van 3 koffie, om vervolgens verder te gaan aan de cola. Nog voor zet 3 ging hij de denktank in: kon hij nou Ld6 doen, want f4 zag er agressief uit en kon Rick een toren offeren door f4 te slaan? Na een half uur rekenen besloot Rick niet ervoor te gaan en zijn back-up plan te gebruiken. Het back-up plan was een groot succes en Rick stond de volledige partij een tikkeltje beter en dat met zwart. Zijn tegenstander verdedigde nauwkeurig en Rick bood, toen de schwung uit de stelling was, remise aan wat werd aangenomen. In de analyse bleek het torenoffer in de opening toch te kunnen. Ach ja, volgende keer beter.

 

Jaap(7, zwart) kreeg een solide Colle voor zijn kiezen. Wit speelde de meest actieve voortzetting niet, waardoor Jaap gemakkelijk gelijk spel kreeg. Daarna speelde hij de meest actieve voortzetting niet waardoor er ook niet meer in zat dan gelijk spel. Jaap koos daarom maar voor een plan wat verliezen bijna onmogelijk maakte en bood meteen remise aan. Dat werd aangenomen.

Willem (2, wit) kreeg een Hollandse partij op het bord. Hij investeerde in de opening veel tijd in het vinden van de juiste zetvolgorde. Dit betaalde zich snel uit. Willem kon op zijn voorwaarden het centrum openen, waardoor zijn tegenstander aan alle kanten problemen kreeg. Mede door tijdnood kon zijn tegenstander de beste verdediging niet vinden. Willem mocht daardoor zijn eerste overwinning van het seizoen noteren.

 

Ad (6, wit) speelde tegen Karl Schubert. Er kwam een Pirc op het bord. Ad speelde nogal planloos, waardoor zwart een prima stelling kreeg. Hij rocheerde echter maar niet, en zette op een gegeven moment zijn koning doodleuk op e7 neer. Nogal riskant met pionnen c3-d4-e4 van wit tegen c5-d6-e5 van zwart in het centrum. Ad wist echter niet te profiteren van de risico's die zwart nam, en kon slechts afwikkelen naar een eindspel dat er iets beter voor zwart uitzag. Uiteindelijk hadden beide partijen nog een paard en twee pionnen. Vlak na de tijdcontrole werd toen de vrede getekend.

 

Mede dankzij de overwinning van Willem was de tussenstand 3½ - 2½ . Zouden Joost en Huub de overwinning kunnen binnen slepen?

 

De teamcaptain (8, wit) stond na de opening duidelijk beter. Huub had druk op de damevleugel, mede doordat zwart wat tijd verloor: zijn paard van b8 ging naar d7, b8, d7 en later weer naar d8. Huub oogstte te vroeg, waardoor zwart een kwaliteit voor een pion kon geven. Waarschijnlijk was het resterende eindspel remise. Alles stond op de koningsvleugel, maar toen zwart zijn pion naar e5 speelde, werd deze zwak en ging even later verloren. Daarna was het technisch gewonnen.

 

Joost (4, wit) had een zware partij. Hij dacht dat hij zeer goed uit de opening kwam en offerde thematisch een pion. Maar zijn tegenstander Ronny Willen kwam met wat venijnige tegenzetten en Joost zag zijn pion voorlopig niet terug. Zwart kon hier ondertussen ook niet veel mee ondernemen. Er werd over en weer remise aangeboden en geweigerd en doorgespeeld tot in de laatste seconden, waarin Joost de gelukkigste bleek en een stuk mocht incasseren.

 

We staan nu een matchpunt achter de koplopers, maar alles staat nog heel dicht bij elkaar. Begin februari gaat de strijd verder. 

 
DDT 2 - DSC Dongen 1
Tuesday 17 December 2019

Een belangrijke wedstrijd voor DDT 2 en een even zo belangrijke wedstrijd voor de tegenstander, die al dure punten had laten liggen tegen het Paardje.
Een gezonde spanning was zeker merkbaar bij aanvang van de wedstrijd.
Het begon allemaal rustig met vanuit de opening een positieve balans voor DDT 2. 
Er waren zeer belovende stellingen voor Jan, Jaap en Jelle. Bert-Jan stond wel iets gedrongen en ook Danniel moest er duidelijk weer voor gaan werken.
Bij Frank was het scherp, dus dat kon nog alle kanten op. Elias had een klein plusje.
Maar het werd een middag met plotseling een flinke tegenwind. Michele overzag een tactische wending en moest er weer goed voor gaan zitten.
Jelle misrekende zich en gaf zijn mooie stelling weg, Jaap liet zich pardoes mat zetten, bij Frank sneed het mes aan de verkeerde kant en Bert-Jan was deze dag niet opgewassen tegen Maarten vd Burght. En zo stonden we na ruim 2½ uur spelen al op een 0-4 achterstand. Elias kreeg het kleine voordeeltje niet uitgebouwd naar winst, maar scoorde wel ons eerste halfje van de middag. Jan had intussen een paar pionnen en de kwaliteit ingeleverd en gaf spoedig op. Bij Michele leek het een spannende pionnenrace te gaan worden, maar het was onduidelijk en met een pion minder werd er tot remise besloten. Danniel kwam langzaam aan wel iets beter te staan, maar het was niet voldoende voor de overwinning en zo scoorde hij ons derde halfje.

 
Externe van 14 december
Saturday 14 December 2019

Het vlaggeschip wist Zuid Limburg 4 te verslaan met 5,5 – 2,5. Willem, Joost en Huub wonnen, de rest maakte remise. Een nuttige overwinning die een plaats in de subtop oplevert.  

Het tweede verloor met maar liefst 1,5 – 6,5 van Dongen 1. Dit ondanks gemiddeld 100 rating punten meer. Alleen Danniel, Michele en Elias maakte remise. Voorlopig is een eerste plaats ver weg met het zware programma voor de boeg.

De Drie Torens Drie versloeg in Rozendaal De Pion Vier met Twee en een half - Vijf en een half. Zeges voor Wim, Marsel, Paul , Andries en Cemil. Wim den Uijl maakte het halfje compleet. Ze staan in het linker rijtje op plaats 3.

 

Het Vierde versloeg het Vierde van De Baronie met 3,5 – 4,5. Winst was er voor Rowan, Tommie, Ernest en Mark. Stefan maakte remise. De stand was op het moment van schrijven nog niet volledig.

 

Alle uitslagen en standen vind je hier.

 
Doorgeefschaaktoernooi
Sunday 08 December 2019
Lees meer...
 
Sliedrecht 2 - De Drie torens 1
Thursday 05 December 2019

In de derde ronde van de KNSB-competitie mochten we weer naar Sliedrecht reizen. In de ’Havik’ troffen we het tweede achttal. Afgelopen seizoen ontsnapten we met een gelijk spel. Hoe zou het ons dit keer vergaan?

 

Rick  (3, wit) speelde op donderdagavond vooruit. De opening resulteerde na 6 zetten in een complexe stelling waarbij er een standaard Pa5 manoeuvre werd uitgevoerd door zwart om de loper op c4 te ruilen. De loper bleef echter op c4 staan om een halfopen d lijn te krijgen. Zwart ging niet mee in de plannen van wit. Na een mooie manoeuvre van zwart (Db6, om lange rochade uit te lokken, vervolgens terug naar c7 om met b5 druk te zetten) verdampte het witte openingsvoordeel. De zwarte stelling verbeterde door een dreigende koningsaanval op wit. Een simpel trucje bracht echter een eindspel op het bord waarbij wit een pion voor stond, maar zwart dusdanig veel compensatie in activiteit had dat een winstplan voor wit (of zwart) snel voor een verlies zou zorgen. Remise werd aangeboden en geaccepteerd. 

 

Jan (7, wit) viel  bij ons in. Na  een zorgeloos autoritje van chauffeur Jaap kwamen we fris en fruitig aan in de havik. Bekend terrein voor Jan ondertussen. Zijn tegenstander was nou niet bepaald van het houwdegen type en koos voor een altijd boeiende hedgehog opstelling als reactie op zijn dame indische opening. Dat bleek helaas solide genoeg om alles af te ruilen en elkaar aan te kijken; juist remise.

Joost (4, zwart) kreeg de witte Leeuw te bestrijden. Na de opening had Joost wat meer ruimte. Hij weigerde dan ook heel stoer een remiseaanbod van wit. Maar even later beviel de stelling hem toch niet meer en besloot hij zelf remise aan te bieden. Dit werd vlot aangenomen. Nogal een non-partij.

 

Ad (6, zwart) speelde tegen Wim Hokken. Het was een uiterst onbeduidende partij waarin na zet elf de zetten een aantal keren werden herhaald. Toen keken de spelers elkaar aan en schudden elkaar de hand.

Jaap wilde met wit en moest van de teamleider op het 5e bord plaatsnemen. Dat pakte goed uit. Al in de opening werd zijn tegenstander gedwongen tot de zet Lg8-f8(!). Op zich was deze zet niet slecht, maar er kwam wel een stelling op het bord die de tegenstander nog nooit gezien had. Hij vond dat Jaap wat te optimistisch met de pionnen naar voren stormde. Jaap wist echter het achterland goed te organiseren en kreeg naast ruimtevoordeel ook nog een ontwikkelingsvoorsprong. Zwart had geen spel. Met een goed getimed f4-f5 werden lijnen geopend. De tegenstander bood toch maar remise aan, wat Jaap beslist weigerde. Een zet later maakte de tegenstander een fout en won Jaap geforceerd een stuk. Het puntje was daarmee binnen.

 

Het staartbord werd dit keer door Huub (8, zwart) verdedigd. Hij wist in een ongebruikelijke opening niets te bereiken.. Zijn tegenstander speelde het wel goed en Huub vond dat hij minder stond en misschien wel in de problemen zou komen. Op dat moment herhaalde zijn tegenstander de zetten en bood remise aan. Dat werd natuurlijk aanvaard, omdat de slotstelling wit wel wat aanknopingspunten gaf.

 

Het stond 2½ - 3½ , maar de twee resterende partijen gaven niet veel hoop op een overwinning.

 

Wilbert (1, wit) nam in de opening veel ruimte in het centrum en op de damevleugel en kreeg vervolgens logischerwijze een aanval over zich heen op de koningsvleugel. Onze kopman was te laat met verdedigende maatregelen, maar wist er nog met pionverlies vanaf te komen. In de tijdnood van Mensing kon Wilbert nog afwikkelen naar een dubbel toreneindspel met genoeg compensatie voor het houtje. Hij overschatte vervolgens die compensatie, ging zettenherhaling uit de weg en verknoeide daarna een minder staand toreneindspel.

 

Een van een griep herstellende Willem speelde (2, zwart) tegen Adrian Mensing. Onze speler dacht goed uit de opening te komen, maar had een koningsaanval van zijn tegenstander onderschat. Doordat de witspeler zijn stukken snel kon activeren, had Willem kunst, vliegwerk, en waarschijnlijk ook een gezonde dosis geluk nodig om te voorkomen dat de stukken snel de doos in konden. Uiteindelijk zag Willem zich genoodzaakt een kwal te geven voor een pion. Daar bovenop kwam dat de positionele voordelen die hij in de opening dacht te zien, nu ook daadwerkelijk relevant waren. Remise binnen handbereik dus.

Of niet. Wegens tijdnood van Willem en actief spel van wit, bleek de zwarte koning nog steeds niet veilig. Waarschijnlijk dat wit zelfs een directe winstkans heeft gemist nadat Willem een extra pionnetje durfde te snoepen. Willem was echter niet echt slecht aan het spelen, en wist in tijdnood een tactiekje te vinden waarmee een paar torens op een gunstige manier werd geruild. Dit resulteerde in een eindspel waarin de zwarte koning zowaar veiliger was dan de witte, en Willem dus die tweede pion voor de kwal had. Remise binnen handbereik dus.

Of niet. Inmiddels wilde Willem wel eens wat meer en haalde een oud wapen van stal. Het tactische remiseaanbod. Drie regels voor een tactisch remiseaanbod:

- Plaats een dergelijk aanbod bij voorkeur op het moment dat je tegenstander a tempo wil zetten (bijvoorbeeld bij een voor de hand liggende ruil). Zo dwing je hem/haar tijd te besteden aan een zet die eigenlijk tijd zou moeten opleveren

- Een tactisch remiseaanbod is alleen een tactisch remiseaanbod als jij minstens 90% zeker weet dat het wordt geweigerd, maar dat de speler het wel serieus gaat/moet overwegen.

- Het weigeren van een remiseaanbod is eigenlijk aangeven dat je vol voor de winst gaat. Bied dus alleen een tactisch remiseaanbod aan op het moment dat er een kans is dat de speler te ver gaat in zijn winstpoging.

En zo geschiedde. In een ruilsequentie bood Willem remise aan, waar Mensing vijf minuten (van de overgebleven dertig) mee bezig was. Wit wees het aanbod af, gooide nog een paar pionnen richting Willem's koning, dacht een pionnetje mee te pikken, en liep tegen een harde counter op.

Deze counter was zo sterk dat wit zijn kwal moest teruggeven, en ook dame ruil niet kon ontwijken. Met een puspion voor Willem had dat winnend moeten zijn. Via WhatsApp werd er al gecommuniceerd dat 51. ... f5 winnend zou zijn. Echter, die griep uit de eerste zin deed Willem de das om. Uitgeput in het vijfde uur misrekende hij zich. Willem dacht dat ...f5 voor hem zou verliezen (in zijn verdediging: wit had inderdaad een paar gevaarlijke verdedigende resources die on WhatsaApp gemist waren). In plaats daarvan ging hij voor een voortzetting die de dames op het bord hield. Beide spelers probeerden het nog even, maar uiteindelijk berustte Willem in een eeuwig schaak.

Zo bleven we toch op een gelijk spel steken, maar het had ook beter of slechter kunnen aflopen.

Huub

 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Resultaten 81 - 90 van 337