De avondcompetitie van de Noord-Brabantse Schaakbond (NBSB) werd hervat met een wedstrijd tussen ons B-team tegen HMC B uit Den Bosch. In de inmiddels vertrouwde samenstelling werd ook dit duel gewonnen door de onzen.Een half uur voor het einde van deze match was 2 – 2 een redelijke prognose, zodat de uiteindelijke ruime overwinning zeker geflatteerd mag worden genoemd.

Elias zette ons overtuigend op voorsprong. Henk Mollema manoeuvreerde zijn lichte stukken naar suboptimale velden. Toen hij de stelling daarna te vroeg opende keek Elias reikhalzend naar de gaten in de zwarte stelling. Elias kwam met een paard en een loper binnen, won via een vork een kwaliteit, dwong dameruil af en hengelde de vis bekwaam op het droge, 1 – 0.

De overwinning van Danniël kwam veel minder soepel tot stand. Bert Kramer zette de partij zeer degelijk op en Danniël vond dertig zetten lang geen enkel aanknopingspunt. Kramer had het resterende lopereindspel na dameruil waarschijnlijk eenvoudig remise kunnen houden, maar liet de zwarte dame in leven. Tijdens de laatste vier zetten voor de tijdcontrole ging het volledig mis bij de witspeler. Een onhandige koningszet kostte door twee schaakjes twee pionnen en vervolgens liet Kramer de dekking van zijn aangevallen loper los. Danniël accepteerde deze cadeautjes dankbaar, 2 – 0.

Ook Jaap kreeg een halfje teveel. Hij verloor in de opening enkele tempi en kon de koningsaanval van Henk Burg maar ternauwernood pareren. Jaap belandde in een dramatisch eindspel, gooide met luttele seconden voor het uitvoeren van zijn veertigste zet een stuk om, moest dat recht zetten en had nog precies één seconde over nadat hij de klok had ingedrukt. Zijn laatste zet was een echter een blunder die binnen enkele zetten geforceerd had moeten verliezen, maar Burg greep zijn kans niet, deed een andere zet en bood in een nog steeds riante stelling met pluspion remise aan, 2½ – ½.

Alex belandde tegen Paul van Helvoort in een gelijkwaardig middenspel. Na een tijdelijk pionoffer verkreeg Alex een prettige drukstelling. Door een matige torenzet gaf hij het voordeel echter weer weg en kwam er een potremise pionneneindspel met ongelijke lopers op het bord. Van Helvoort liet meerdere keren na een pion te offeren om zijn passieve loper te activeren en de remisehaven binnen te zeilen en kwam daardoor in zetdwang. Een belangrijke pion ging verloren en de witte pionnen stoomden op naar hun walhalla. In een hopeloze stelling ging Van Helvoort door de vlag, 3½ – ½

DDT BRatingHMC BRatingscore
v Boxtel, Danniel1871Kramer, Bert17231 – 0
Thijsse, Elias1800Mollema, Henk16161 – 0
Weel, Jaap1884Burg, Henk1660½ – ½
Olree, Alex1675v Helvoort, Paul16111 – 0
Gemiddelde:1808Gemiddelde:16533½-½