Het schaakseizoen loopt ten einde en tijdens het schrijven van dit bericht valt de beslissing in de interne competitie. De externe competitie is al even afgelopen en na een bewogen seizoen heeft het 2e het gepresteerd om niet te degraderen. Onder het motto, vier wat er te vieren valt, doen we dat door eens wat prestaties onder de loep te nemen in een heuse prijsuitreiking. We trappen direct af met een spektakelstuk.

Grootste winst: Onze eerste winst (pas de 5e wedstrijd) werd net niet de grootste winst. De met 6,5 – 1,5 gewonnen wedstrijd tegen Souburg luidde echter een serie in van 5 wedstrijden totaal die we ongeslagen bleven. De afsluiting met een 7-1 winst tegen Zierikzee en daarmee handhaving zorgde ervoor dat we het zo moeizaam begonnen seizoen positief eindigden.

Grootste verlies: De Pion was met 6-2 te sterk in de seizoensopening.

Aantal schakers: Maar liefst 14 schakers hebben dit seizoen in het tweede meegespeeld. De handhaving was dan ook met recht een teamprestatie te noemen.

Individuele wedstrijden

Er zijn ook enkele prijzen te verdelen:

Magnum white: witspeler (+2 of meer) Qua punten was het een topseizoen voor Berry. Onthoud deze naam, die gaat vaker terugkomen in de prijsuitreiking. 4,5 punt werd door hem binnen gespeeld. Dennis (3,5), Bert-Jan (2,5) en Elias (2,5) volgen op gepaste afstand. De Magnum gaat naar Berry. Hij gaat dan ook vanaf vandaag als Berry White door het leven, een schaduw werpende op alle toevallige naamgenoten.

Magnum black: zwartspeler (-2 of meer) (of minder, het is maar hoe je het bekijkt) Andries, Pieter, Jaap en Wim hebben naar verhouding het meeste met zwart gespeeld, respectievelijk 100%, 100%, 75% en 100%. Jaap heeft de meeste partijen met zwart gespeeld (6), maar of hij dit volgend seizoen weer moet doen is de vraag. 1 puntje werd er binnen gehaald. Pieter haalde 1,5 punt, Wim 0,5 punt en Andries had het zwaar tegen sterkere tegenstanders. Berry en Bert-Jan haalde beide 2,5 punt binnen met de zwarte stukken. Berry had daar echter een partij minder voor nodig. Omdat de supermarkt magnums in verpakking van 6 verkoopt gaat dit jaar de magnum naar alle genoemde spelers.

Beste invaller (3 of minder wedstrijden) Invallers kunnen zich op meerdere manieren onderscheiden. 

 of 

Er waren nogal wat “invallers” die goed presteerden dit seizoen, als in, schakers die niet bij de basis-8 aan het begin van het seizoen aangemeld waren. Kijken we naar invallers met 3 of minder wedstrijden, dan haalde Rick met 2 uit 2 de volle mep binnen, evenals deze prijs.

Daarnaast vielen nog een paar zaken op:

Winst tegen grootste verschil “slechtere” tegenstander. We weten dat alle partijen 3 mogelijke uitslagen hebben, er zijn ook partijen waar er maar 2 mogelijkheden zijn: Winst of Verlies. Met een ratingvoordeel van 706 punten lag de druk dan ook op Paul zijn schouders toen hij tegen Mert speelde. Paul wist zijn hoofd koel te houden. Paul 1642 vs Mert Mustafov 936 1-0

Winst/gelijk tegen een veel sterkere tegenstander. Tom speelde dit seizoen 2 wedstrijden met een ratingverschil van totaal 1088 punten. Hij stond zijn mannetje, maar dit bleek toch een te groot verschil. De grootste verrassing ging daardoor naar Stefan (1292) die het op mocht nemen tegen Maarten Westerweele (1717). Stefan won deze pot!

Opgeofferd voor team  

Soms moeten er offers worden gebracht in het belang van het team en speel je weleens tegen een sterkere tegenstander. Daarbij sprongen ronde 1 en 2 er direct uit, waarbij er 10 partijen gespeeld werden met een aanzienlijk ratingverschil. De prijs gaat dan ook naar al deze spelers, als moet deze geheel in stijl ook opgeofferd worden aan het team.

Ronde 1 bord 2 Koen Riemens 1935- Elias 1773

Ronde 1 bord 4 René van den Broek 1922 – Jaap 1721

Ronde 1 bord 5 Erik van Elven 1848 – Paul 1642

Ronde 1 bord 6 Ton van der Werf 1803 – PP 1488

Ronde 2 bord 7 Andries 1533 – Jeroen van Ginneken 1803

Ronde 2 bord 8 Tom 1356 – Frans Smits 1891

Ronde 2 bord 8 Hans Kriens 1909 – Tom 1356

Ronde 2 bord 5 Lucas den Boer 1884 – Paul 1642

Ronde 2 bord 4 Carlo Bliem 1980 – Jaap 1721

Ronde 2 bord 2 Robbert van Vossen 2023 – Elias 1773

MVP 

De meeste punten zijn behaald door Berry (7!). Dennis (5,5) en Bert Jan (5) volgen op gepaste afstand.

Daarnaast harkte Berry ook de beste TPR van de vaste krachten binnen: 2020. Het was een nek aan nek race met Dennis (2018), maar Berry sleept de overwinning binnen door maarliefst 5x op rij te winnen! In een interview met de enige speler die van Berry wist te winnen gaf Marc Caluwe aan dat hij ook niet wist hoe het hem gelukt was mr. White te verslaan.

Mini en Maxi award. In de zoektocht naar een mooie analogie voor de langste en kortste partij kwam Frank Schouten met de suggestie van Mini en Maxi. Nou had ik daar nog nooit van gehoord, maar ik ben niet te beroerd om eens wat nieuwe dingen te zien, dan ontdek je nog eens wat…. Ik kan niet zeggen dat dit duo mij lang bij zal blijven.

Dat geldt misschien ook wel voor deze prijzencategorie. Want soms is een partij zo snel klaar dat je hem liever wilt vergeten, of duurde hij zo lang dat je er liever niet aan had begonnen. Alles valt of staat natuurlijk wel met het resultaat. De kortste pot komt op naam van Dennis, die na 9 zetten aan het langste eind trok. Bert-Jan daarentegen maakt het zijn handelsmerk om lange potten te spelen. Zowel tegen Middelburg als tegen de Baronie was de rest al lang en breed klaar voordat hij zijn score kon noteren. Waar het eerst tegen Middelburg fout ging, maakte hij dit weer goed door tegen Baronie de winst en daarmee een punt voor het team binnen te slepen.

De prijs? Ze mogen samen verplicht naar Mini en Maxi video’s kijken.

Schuifelaars: niet iedereen had het killerinstinct van Berry. Pieter (3) en Dennis (3) leken liever de vredespijp te roken dan tot het bittere einde te gaan. Gelukkig droegen de remises ook bij aan het teamresultaat. Als prijs mogen beide samen schuifelen op muziek van Berry White.

Daarmee sluiten we deze awardceremonie af. Berry gaat handtekeningen uitdelen aan zijn fans terwijl de anderen backstage helemaal uit hun dak gaan. Het was me het seizoen wel.