Zouden we de 4e ronde van de avondcompetitie eindelijk matchpunten gaan pakken? De eerste 2 ronden verloren we nipt en de 3e ronde waren we vrij. De 4e ronde bracht een thuiswedstrijd tegen Stukkenjagers A. De afgelopen jaren een topper in de avondcompetitie maar dit seizoen zijn ze nog niet los.

De eerste uitslag was een tegenvaller. Wilbert (1, zwart) kwam niet lekker uit de opening tegen Sam Baselmans. Hij moest de versplintering van zijn koningsstelling toelaten en Sam maakte daar meteen gebruik van door eerst met zijn Dame binnen te komen en daarna het vonnis te voltrekken met een ‘gelifte’ Toren.

Daarna duurde het even voor de volgende uitslagen binnenkwamen.

Jan Otten bood Huub (3, zwart) al snel een pion aan. Huub peuzelde die graag op. Na de opening had wit weinig compensatie voor zijn gambietpion. Na stukkenruil bleven alleen de zware stukken op het bord. Huub stond nog steeds een pion voor, maar zag geen duidelijke voortzetting. Door een mindere zet van Huub kon de Stukkenjager naar een toreneindspel afwikkelen, waarin hij niet slechter stond. Huub speelde actief en stuwde zijn vrije e-pion, later ondersteund door de f-pion, naar voren. Zijn tegenstander reageerde hier diverse keren niet goed op. Hij eindigde de partij met de woorden “die houd ik niet meer tegen”. In plaats daarvan had hij ook een dame kunnen halen, maar na de partij bleek dat de witte koning snel mat zou worden gezet of dat wit zijn dame zou verliezen.

Ongeveer tegelijkertijd won Joost (2, wit). Joost en César Becx gebruikten in de opening veel tijd voor hele normale zetten. Na pionnenruil in het centrum won Joost een pion maar zwart kreeg daar wel activiteit voor terug. Maar de belangrijkste factor was de inmiddels erg teruggelopen tijd van de zwartspeler. Met minder dan 1 minuut op de klok vond hij niet de juiste zetten en kon Joost afwikkelen naar een eindspel met nog steeds een pluspion.

Hiermee stonden we met 2-1 voor, met Pieter nog bezig. Dus 1 matchpunt was al binnen.

Pieter (4, wit) en zijn tegenstander Sebastiaan Dijksman waren na 3 zetten ‘out of database’. Eerst kreeg Pieter een initiatief op de koningsvleugel. Door een te rustige voortzetting kon Sebastiaan verdedigen. Die kreeg vervolgens een aanval op de damevleugel. Toen hij echter zijn Dame liet verdwalen stond Pieter huizenhoog gewonnen. Beide zaten echter in tijdnood en Pieter miste verschillende winnende voortzettingen. Tot overmaat van ramp dacht hij een mat te zien, wat er niet was. De aanval werd overgenomen en Stukkenjagers kon 2-2 aantekenen. Een interessante partij met van beide kanten veel blunders en wie de laatste maakt verliest.

Eindstand 2-2 na een spannende wedstrijd.De Drie Torens ADe Stukkenjagers A
1Wilbert Kocken2024-Sam Baselmans22240 - 1
2Joost van den Bighelaar1977-César Becx19931 - 0
3Huub Leemans1978-Jan Otten17151 - 0
4Pieter Priems1751-Sebastiaan Dijksman20180 - 1
193319882-2