Door Frank Schouten

Na ons intreden in de congregatie van de Goede Herder hebben we als schaakvereniging doelbewust gekozen voor een autarkisch bestaan en zijn daarmee gedwongen zelf voor ons natje en droogje te zorgen tijdens de schaakwedstrijden. Waar vroeger Nils en Sammie de werken van barmhartigheid beoefenden met het laven en spijzigen van de dorstige en hongerige gladiatoren, moeten nu onze eigen handjes uit de mouwen. De zusters die ons voor gingen hadden daar trouwens zo hun eigen opvattingen over; zij lieten vooral anderen het werk doen. Voordat ik verder ga met mijn verhaal, even een historisch uitstapje om ons collectieve bewustzijn te upgraden, voor zover nodig.

……“De zusters van de Goede Herder bestuurden ook internaten voor meisjes, tot 1978. Deze internaten stonden in Almelo, Zoeterwoude-Rijndijk, Velp én Tilburg. De meisjes waren veelal uit huis geplaatst en door de Kinderbescherming -dus onder verantwoordelijkheid van het Rijk- aan de zorgen van de zusters toevertrouwd. De zusters lieten deze ‘meisjes van De Goede Herder’, ook de minderjarigen, werkzaamheden verrichten, vaak zwaar en langdurig, in naaiateliers en wasserijen.

Vrouwen die in hun jeugd opgesloten hadden gezeten in gestichten van de congregatie, sloten zich in 2018 aaneen tot een lotgenotengroep. Deze vrouwen stelden de congregatie aansprakelijk voor de dwangarbeid die zij in de gestichten moesten verrichten. Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker liet onafhankelijk onderzoek naar de zaak verrichten. Dit onderzoek concludeerde dat inderdaad sprake was geweest van dwangarbeid, die in strijd was met de destijds geldende normen en rechten. Omdat de overheid hier medeschuldig aan was, achtte Minister Dekker excuses van de overheid op zijn plaats.” (bron: Wikipedia; ‘Congregatie van Onze Lieve Vrouw van Liefde van de Goede Herder’)  

Maar zo zijn wij dus niet en gelukkig vonden we Broeder Berry bereid om tijdens de externe competitiewedstrijd van 25 november een veertigtal schakers van eten, maar vooral van drinken te voorzien. Barman Berry was ruim voor aanvang van de wedstrijd aanwezig om de bar in gereedheid te brengen en koffie te zetten. Ik sloot tegen enen aan als zijn linkerhand; het duo ‘Barman en Barman’ kon uit de startblokken. Dat deed ik in ieder geval geheel in steil. Tijdens mijn allereerste actie, bij het overschenken van de koffie, verdween de deksel van de koffiekan in de diepe krochten van de thermosfles. Dus op zoek naar iets langs ….. (mijn vingers branden zou beter zijn geweest voor het verhaal, maar dat ging me toch te ver); ….. vork gevonden, ….. deksel eruit gevist ….. A Je To!

….. Speciaal voor de liefhebbers van Buurman en Buurman, een link naar een aflevering waarin onze klussers gaan schaken. Buurman en Buurman 008 – Schaken – YouTube

Berry en ik zijn begonnen met het schrijven van een serie ‘Barman en Barman….’. We zijn ‘as we speak’ in gesprek met een productiemaatschappij en hebben al twee afleveringen op de plank liggen: ‘Barman en Barman gaan in zaken’ en ‘Barman en Barman snotverkouden’. Vooruitlopend op het te verwachten succes en onze grenzen letterlijk verleggend (Barman en Barman zijn niet op hun achterhoofd gevallen) hebben we de volgende werktitels ‘in portefeuille’: ‘B en B in Yab Yum’, ‘B en B in Spanje’, ‘B en B in Amerika’, ‘Barman en Barman op safari’, ‘B en B op skivakantie’, (of ‘B en B in het ziekenhuis’), ‘Barmannen op de maan’ en natuurlijk…. ‘Barman en Barman, de Musical’. Berry en ik gaan veel van de wereld zien.

Barmannen op de maan

Een kort verslag van de wedstrijden mag natuurlijk niet ontbreken. Barman en Barman hadden, naast hun drukke werkzaamheden, ook nog oog voor de gespeelde partijen. Met Berry en mijzelf stonden natuurlijk letterlijk de beste stuurlui aan wal deze middag. Het eerste team speelde een prima wedstrijd tegen het sterker geachte Maastricht en won verrassend met 5,5-2,5. De partij van Arnoud kon ons nog het meest bekoren en is uitgeroepen tot ‘pot van de dag’; een scherpe (te ingewikkelde) partij werd door Arnoud gewonnen. Arnoud mag de volgende thuiswedstrijd zijn prijs (een gratis consumptie) in ontvangst nemen. Het tweede had zijn dag niet tegen EGS en verloor met 6,5-1,5, dus zullen we heel kort zijn. Voor meer ‘insights’ verwijzen we de lezer naar het verslag ‘DDT2 krijgt pak slaag van zuiderburen’. Alleen Elias heeft serieus uitzicht gehad op meer en het eindspel van Ad was boeiend en vermakelijk om te volgen, afgerond met een ‘dolle toren’. Het derde verloor weliswaar met 4-0 van de Grenslopers, in de partijen werd door onze jongens wel het nodige weerwerk geboden; de uitslag is dus wat geflatteerd.

‘Zelfvoorzienend zijn’ gaat niet zover dat we onze eigen moestuin beheren en ons eigen potje koken ….. wij zijn redelijk vrijzinnig in die dingen. Dus naar de Chinees. Barman Berry ging zijn eigen weg en Barman Frank ging nog even mee voor de nazit. De barman van I-Pin-Ke (een vrouw) kent haar Pappenheimers. Amper aangeschoven aan tafel sprak ze me aan: “U drinkt alleen bier..”. Dat klopt (in zekere zin natuurlijk), ze hoefde in ieder geval voor mij geen bordje bij te zetten. Gewezen barman Sammie kwam ook nog even binnenwippen om een biertje te doen. De barman kwam trouwens nog vaker langs deze dag, figuurlijk gesproken dan. Joost vertelde van zijn bezoek aan 013 waar de Belgische band Deus optrad, compleet met hun frontman Tom Barman… en ook de resultaten van ons 2e en 3e waren deze middag behoorlijk …… (mijn excuses voor deze ‘uitsmijter’; ik denk hier Huub een plezier mee te doen).

Barman Frank