De Drie Torens 2 heeft nog kans zich te handhaven. Winst tegen Stukkenjagers 4 was gewenst. Het heeft er lang ingezeten, maar uiteindelijk werd jammer genoeg 4-4.

Dennis: Lex Karstens speelde een openingslijn die ik nog niet zo lang geleden bekeken had. Volgens hem was dit een oudere variant t.o.v. wat er vandaag de dag gespeeld wordt. De stelling ontwikkelde zich in mijn voordeel terwijl ik slechts een pion meer had (een geïsoleerde dubbelpion). Hoewel ik 3 pioneilanden had tegen 2, werd de stelling voor Lex helemaal vastgezet. Helaas had ik veel tijd verbruikt en leken in tijdsnood mijn geïsoleerde pionnen eerder een kwetsbaarheid dan een kracht. Ondanks het gevoel dat ik beter stond heb ik toch maar de remise aangenomen. Achteraf is alles makkelijk praten, maar dat de stelling +8 was, was wel een erge domper.

Bert-Jan in eerste persoon: Ik won in het middenspel een pion, maar het was niet duidelijk hoe ik met zwart voortgang moest gaan boeken. Wit ging vol in de aanval en gaf daarbij nog een pion weg. In mijn tijdnood gaf ik onnodig tegen kansen. Ik koos uiteindelijk voor zet herhaling omdat ik geen verdediging meer zag, maar in de analyse was die snel gevonden. Daarna had ik hele goede winstkansen gehad, dus ook dit was een gemiste kans op het volle punt. Remise.

Berry over zijn partij: Tegenstander Bas speelde de Scandinavische Verdediging zoals ik die zelf te vaak gespeeld heb: tamelijk passief. Dankzij een goede ontwikkeling van mijn stukken kon ik overgaan tot een aanval op de koningsvleugel. Niet helemaal accuraat gespeeld door mij, maar er bleken meerdere wegen naar Rome te leiden. De aanval bleek beslissend en er kon een puntje worden bijgeschreven.

Ellias verteld: Kien verwarde m.i. 2 varianten en mij daardoor nog meer. De omstandigheden hielpen niet bepaald mee om goed te concentreren, terwijl het belang van de wedstrijd al de nodige spanning opleverde. 

Na een overdreven profylactische zet en wat wederzijdse onnauwkeurigheden ging ik met 10… 0-0-0?? enorm in de fout: de geofferde pion zag ik niet meer terug, mijn koningsstelling werd verzwakt en een half-open a-lijn daarop.😳 Na meer wederzijdse foutjes kreeg ik toch wat tegenspel en op zet 25 een enorme kans, die ik helaas te laat zag. Wat ik een zet later speelde was hier voldoende geweest voor remise: (zie diagram) 25…e2!!bijv. 26.Tf3 Pxb4! 27.Tb1 Td1 28.Txb4 Txe1+ 29.Kf2 Ta1 SF15 vindt dit ook =.  Na het gespeelde 25…Pc7? was het eindspel reddeloos verloren. Nog tot zet 50 doorgespeeld, en toen een Stukkenjager zich met mijn partij ging bemoeien opgegeven (het was ook #4).

Ad over zijn partij: Een Joegoslavische opening waarin ik steeds het initiatief had maar zwart zich correct verdedigde. Na de 25e zet oogde mijn stelling plotseling veelbelovend maar ik heb tot nu toe niet kunnen ontdekken waar ik iets gemist heb. Toch de computer maar even op los laten. 10 zetten later kropen er de foutjes in en had ik te laat in de gaten dat mijn tegenstander me eeuwig schaak kon geven. Die deed dat dan ook wat erop wijst dat ook hij vond dat ik iets beter stond.

Jaap: Met zwart speelde ik Slavisch. Wit met korte rochade. Ik met lange rochade. Dit ging gelijk op tot zet 17, daar besloot ik h6 te spelen in plaats van f6. Wit kwam toen met een schijnoffer op f7 waardoor ik een kwaliteit achter kwam te staan. Rond zet 35 kreeg wit meer ruimte en was mat niet meer te voorkomen.

De tegenstandster van Rick speelde toevalligerwijs precies de opening waar Rick een chessable course van aan het doen was. Na de opening stond Rick een pion voor en stond er een loper van de tegenstandster buitenspel. De loper heeft het daglicht niet meer gezien, maar Rick had wel de tijdnood nodig om de knockout te landen. Tussenstand: 3,5 – 3,5.

Pieter: Ron de Veen bouwde een reus op lemen voeten, zoals Euwe dat zo mooi zei. Ik won een pion op b2, kreeg een steunpunt op e5 en ontwikkelde mijn stukken. Toen Ron een fout maakte kwam ik goed tot gewonnen te staan. Ik miste een goede tactische kans op stukwinst in de eerste tijdnood. Wat overbleef was nog steeds voldoende voor winst. Ik was goed op weg tegen een stug verdedigende tegenstander, toen ik in de tweede tijdnood met mijn koning de verkeerde kant op ging. Met allebei nog een minuut op de klok en een theoretische remisestelling bood ik maar remise aan. Als je de laatste partij door een fout verliest en daardoor de kansen op behoud, is een half ei beter dan een lege dop. Ik weet niet van wie die uitspraak is!

De Drie Torens 2De Stukkenjagers 4
1Pieter Priems1766-Ron de Veen1895½ - ½
2Rick Zegveld1994-Patricia de Wit20441 - 0
3Bert-Jan Panjoel1948-Thomas Kaufmann1842½ - ½
4Dennis de Vroe1868-Lex Karstens1811½ - ½
5Elias Thijsse1787-Kienfong Lie-Kwie17520 - 1
6Berry Brand1845-Bas Rosheuvel17511 - 0
7Jaap Postuma1724-Guus Vermeulen17320 - 1
8Ad Mutsaers1731-Toon Stuart1739½ - ½
183318214-4

De laatste thuiswedstrijd zal moeten zorgen voor handhaving! Op 22 april tegen de Zeeuwen uit Zierkzee dient gewonnen te worden. We worstelen en komen boven ;-).