Deze laatste avondcompetitieronde van 2023 mocht het De Drie Torens A aantreden tegen DSC A. Vorig jaar een spannende ontmoeting. Dit keer wat minder spannend want DSC A kon slechts beschikken over 3 spelers. Dan wordt het lastig in een viertallenwedstrijd.

Joost mocht op bord 4 het reglementaire punt incasseren en kon zich daarna toeleggen op wedstrijdleideren en bardienst.

Jaap (3, zwart) speelde tegen Xander Mahieu. Vorig jaar had Jaap in Dongen op bord vier ook zwart tegen dezelfde tegenstander. Toen won hij in de opening een pion, maar had nog een vieze tussenzet nodig om de partij over de streep te trekken. l’Histoire se répète (en Jaap speelt geeneens Frans…). Ook deze keer speelde Jaap de opening sterk en kon een pionnetje meenemen. Al liet hij hier wel kans op groter wild liggen volgens de computer. Wit leek voldoende compensatie te hebben, maar zijn stukken stonden een beetje onhandig. Daardoor zat er een truc in om een tweede pion te winnen. Jaap versmaadde dat terecht. Dan hadden alle stukken ineens goed gestaan en was het veel moeilijker geworden. Zoals het nu ging kon Jaap tijdig wat stukken afruilen, alhoewel de stelling nog steeds objectief gelijk bleef. Op een gegeven moment dacht wit de pion voordelig terug te winnen met een kleine combinatie. Jaap had echter net verder gekeken en met een vieze tussenzet won hij een stuk. Een paar wanhopige zetten later gaf wit op.

Na de opening stond Huub (2, wit) iets beter tegen Mark Maas. Hij had meer ruimte en zwart had zijn stukken een beetje onhandig neergezet. Huub kwam waarschijnlijk te snel met de opstoot e5. Hij dwong zwart min of meer tot een kwaliteitsoffer, maar deze kreeg daar wel een extra centrumpion voor terug. Huub ruilde twee stukken en de dames, maar het resterende eindspel was nog steeds niet duidelijk. Zwart offerde een pion en kreeg daardoor een pion op d2. Het zag er even gevaarlijk uit. Zwart koos niet de beste voortzetting en een paar zetten later won Huub de pion op d2. Zwart stond duidelijk verloren, maar vanwege de beperkte bedenktijd van Huub speelde zijn tegenstander nog lang door. Dat was tevergeefs.

Hiermee was de wedstrijd gewonnen.

Wilbert (1, zwart) had het vanuit de opening moeilijk tegen Roelant Schoots. Maar in de loop van de partij leek hij iets terug te komen. Wilbert plaatste slim een remiseaanbod en Roelant ging de denktank in. Toen de matchpunten vergeven waren omdat Huub zijn partij won, besloot Roelant het remiseaanbod te accepteren.


Met 6 matchpunten uit 4 wedstrijden kunnen we naar boven kijken.


De Drie Torens A DSC A
1Wilbert Kocken2033-Roelant Schoots1960½ - ½
2Huub Leemans1959-Mark Maas18801 - 0
3Jaap Weel1931-Xander Mahieu16671 - 0
4Joost van den Bighelaar1939-NO-1R - 0R
1966 18363½-½