Zaterdagochtend 22 april 11:00 vertrokken we voor onze verste uitwedstrijd richting het diepe zuiden. Na anderhalf uur rijden kwamen we in Reijmerstok aan, waar we in het Eathoes achter de borden plaatsnamen. De Juiste Z had nog geen wedstrijd gewonnen, dat waarschijnlijk te maken had met een gedeeltelijke leegloop. Wij streden voor lijfsbehoud en om onze kansen zo groot mogelijk te maken, zou een 3 -5 zege zeer welkom zijn.

Voor Ad (4, zwart) was de reis in etappes nog indrukwekkender Vanuit Amsterdam via Oisterwijk en Tilburg. Hij ging met gepaste spanning de confrontatie aan. Hij moest wel even wachten, totdat zijn tegenstander arriveerde. De teamleider verzekerde dat hij zou komen opdagen, maar om 14:00 was hij in geen velden of wegen te bekennen.
0 – 1

Wilbert (1, wit) kreeg een variant tegen waar hij eerder een eigen systeem tegen had. Wit krijgt daarbij een betere pionnenstructuur, maar zwart beter stukkenspel. De langzame ontwikkeling van wit bleek in de bekerpartij met Waalwijk zwart te veel mogelijkheden te bieden. Wilbert koos nu voor een snellere ontwikkeling, maar dat gaf zijn tegenstander aanknopingspunten om zijn pionnenstructuur te verbeteren. Nu moest onze kopman ook nog rekening houden met zijn zwaktes op de koningsvleugel. Dat deed hij onvoldoende. Na een grafzet daar nog overheen kreeg de zwarte aanval orkaankracht. Toen de witte koning uiteindelijk heil had gezocht op de damevleugel, had deze tocht zo veel materiaal gekost, dat het eindspel voor zwart geen moeite meer opleverde.

1 – 1

Bij Joost (2, zwart) werd er In de Franse opening op d5 geruild en daarna verdween er vrij snel veel materiaal van het bord. Joost had geen inspiratie en bood remise aan. Dit werd aangenomen.

1½ – 1½

Alex (8, zwart) kon eindelijk weer meedoen en deze keer was het noodzakelijk, want als wij deze ronde zouden verliezen konden we degraderen, maar dat was Alex niet van plan. De spelers kwamen in een Pirc stelling, waarin wit heel snel zwarts centrum ging aanvallen. Alex kon alles afruilen, maar hij had geen zin om een eindspel gelijk te spelen, dus hij besloot in de opening een beetje passief te spelen. Alex kreeg het loperpaar in zijn bezit en speelde een cruciale pion zet, om de positie open te maken en kon veel druk op de witte pionnenstructuur zetten. Wit kon niet de juiste verdedigende zetten vinden en verloor een centrum pion. Alex ruilde alles af, waarna wit een paard en toren met 5 pionnen tegen Alex’ zijn loper, toren en 6 pionnen moest spelen. Alex blokkeerde alle velden van het witte paard en wit kon er niet doorheen, terwijl Alex op de tweede rij kon infiltreren en snel mat kon zetten.
1½ – 2½

Jaap Postuma (7, wit) viel voor Arnoud in. Hij had van tevoren aangegeven zich op bord één op te willen offeren, maar de teamleider vond dat niet nodig. Gezien de sterkte van de tegenstanders zou hij waarschijnlijk een gelijkwaardige opponent krijgen. In het middenspel ging zwart materiaal verliezen, maar hij had een andere variant kunnen kiezen waarin hij een toren en een stuk voor de dame zou krijgen. Hij gaf echter op. Een goede en belangrijke overwinning van Jaap.

1½ – 3½

Jaap (6, zwart) speelde tegen een Engelse opening. Hij koos ervoor niet voor een scherpe variant te gaan. Zijn tegenstander koos daarna ook voor de rustige voortzetting. Er ontstond een stelling waarin minieme voordeeltjes werden uitgewisseld. Nergens werd de remisemarge verbroken en toen de stand daarvoor aanleiding gaf, bood Jaap daarom remise aan. De tegenstander zag niets beters dan het remiseaanbod maar aan te nemen.
2 – 4

Het eerste matchpunt was binnen. Danniël stond heel goed en Huub stond een snufje beter. Zijn remiseaanbod werd echter afgeslagen.

Danniël (5, wit) had door onnauwkeurig spel van Jean Spee al binnen vijftien zetten een pion te pakken. Niet veel later kwam daar na enkele sterke zetten een tweede pion bij. Geen van beide koningen stond nu nog veilig, maar Danniël had een machtig loperpaar en een sterke vrijpion en deelde de lakens uit. Tijdens het wanhoopsoffensief van Spee hield hij in een wilde stelling het hoofd koel. Danniël incasseerde een volle toren en mocht de felicitaties in ontvangst nemen toen de storm was uitgeraasd.
2 – 5

On ze teamcaptain (3, wit) kreeg in de opening zomaar het loperpaar cadeau. Huub stond lange tijd een beetje beter tot goed. In tijdnood miste hij dat het zwarte paard van e8 via f6 en een schaakje op g4 een kwaliteit op e3 ging winnen. Huub had een pion als compensatie en de zwarte koning stond ook onveilig. Maar bij goed spel van zijn tegenstander was het voor Huub lastig geworden. De Limburger koos niet de beste zetten en Huub kwam gewonnen te staan. Na de tijdnood duurde het nog even, voordat zwart zich mat liet zetten.
2 – 6

Door deze ruime overwinning waren niet van de andere uitslagen afhankelijk en hebben we ons op eigen kracht gehandhaafd. We hebben het wel (te) spannend gemaakt. Door de versterkte degradatie zal de derde klasse volgend seizoen weer wat sterker worden. Dus we zijn gewaarschuwd!

De Juiste Z 1De Drie Torens 1
1René Snoeck1918-Wilbert Kocken20681 - 0
2Mick Godding1880-Joost van den Bighelaar1952½ - ½
3Paul Bokern1816-Huub Leemans19680 - 1
4NO--Ad Feelders19660R - 1R
5Jean Spee1702-Danniel van Boxtel18250 - 1
6Roy Kluten1775-Jaap Weel1919½ - ½
7Frits Werts1639-Jaap Postuma17240 - 1
8Wen Hua Zheng1486-Alex Olree18180 - 1
175019052-6