In het laatste verslag stond een scenario, waarin wij 8e zouden worden. Vanwege de versterkte degradatie zou dat noodlottig voor ons zijn. Dan moest HSC Helmond minimaal gelijk spelen, Kempen Combinatie én Zuid Limburg 3 winnen én wij van Dubbelschaak ’97  verliezen. Spoiler alert; onze concurrenten verloren allen hun wedstrijd!

Rick (2, zwart) was als eerste snel klaar. Hij kreeg op zet 5 iets onbekends tegen en beantwoordde dat natuurlijk met iets creatiefs. Daar reageerde zijn tegenstander niet goed op.

Er volgde:
9…. g5 10.Dg3 Pc2
En Rick won een toren en wat later de partij.
0 – 1

Jaap (8, zwart) speelde tegen Gilion Berkelmans, een re-match van vorig seizoen. Nu had Jaap de hele voorbereiding (2 minuten) besteed zich te herinneren hoe de partij vorig jaar was gegaan. Hij was niet verder gekomen dan dat het een heel leuke partij was. Dit jaar liep heel anders. Jaap en Gilion speelden een heel solide opening. Op een gegeven moment stond Jaap een heel miniem klein tikkeltje beter, vanwege een witte geïsoleerde pion. Hij kon echter niet voorkomen dat wit de pion opspeelde, waarna alle muziek uit de stelling verdween. Remise dus.
½ – 1½

Ad (4, zwart) speelde tegen Brent Burg. Na de opening had wit een dominante stelling met meer ruimte, maar hij gaf zwart onnodig tegenkansen door lang te rokeren terwijl hij al een pion naar a4 gespeeld had. Ad profiteerde niet optimaal van de geboden tegenkansen, en kwam alsnog slechter te staan. Ook Brent beging echter wat onnauwkeurigheden, en na de 22e zet van wit ontstond de volgende stelling.

Wit “dreigt” Pxg6. Goed voor zwart is 22…Pc5 met de bedoeling de loper naar e6 te spelen. Bijvoorbeeld 23.Lxc5 Lxc5 en 24.Pxg6? faalt op 24 … Le6 25.Lb3 Txb3 26.cxb3 fxg6.
Ad speelde echter
22…Kg7?
waarop Brent toesloeg met
23.Lxh6+! Au! Na 23… Kxh6? 24.Dxf7 kunnen de stukken weer in de doos. Ad speelde noodgedwongen
23..Kg8
waarna hij wonder boven wonder nog een “speelbare” stelling overhield. In wederzijdse tijdnood greep Brent hierna ernstig mis, maar de laatste fout in deze wisselvallige (eufemisme!) partij werd door Ad gemaakt door in gewonnen stelling (uit mededogen hier niet getoond) remise aan te bieden. Brent dacht hier nog even over na, maar zag snel in dat hij dit aanbod niet kon weigeren.
1 – 2

Wilbert (3, wit) trof zijn standaard tegenstander Martien van der Meijden, die had een duidelijke verbetering t.o.v. een eerdere partij. Wilbert probeerde de Boxtelnaar in het centrum vast te zetten, maar die was hem met een tijdelijk pionoffer voor. Wilbert kreeg nog wel een pion op de korrel, maar in het vervolg bleek Martien beter gerekend te hebben en kwam met een kleine kwaliteit voor twee pionnen uit de verwikkelingen. De consequentie was dat de Dubbelschaker oppermachtig was op de zwarte velden. Dit gebruikte hij om een koningsaanval op te zetten. Voordat de witte vrijpionnen op de damevleugel een gevaar opleverden, offerde Martien de verdediging rond de witte koning weg met doorslaande gevolgen.
2 – 2

Arnoud (5, wit) speelde tegen Rob van Meurs, en die koos voor Caro Kann. Door zetverwisseling werd het Frans. Zwart had weinig ruimte en je moet goed weten hoe je dat moet spelen, anders kom je gewoon slecht te staan. Al vrij snel werd duidelijk dat Rob niet echt thuis was in deze opening, want hij had dus weinig ruimte, stond passief en had geen plan. Arnoud had wel een plan en bouwde rustig zijn stelling uit en kwam zo steeds een beetje beter te staan. Ook op de klok had hij lange tijd een grote voorsprong, maar de genadeknap bleef uit, want Rob bleef zich wel steeds stug verdedigen. De voorsprong op de klok slonk en toen Arnoud een heel mooie kans kreeg om het uit te maken, zag hij die niet.

Stelling na de 32e zet van zwart. Zwart staat slecht, getuige b.v. de loper op e6 die niet veel meer waard is dan een pion. En juist die loper had Arnoud kunnen winnen, door het niet al te moeilijke:
33.Dd6!
 Zwart kan de loper niet nog een keer verdedigen.
33. . . Dxd6 34.exd6
Zowel het paard als de loper hangt. In plaats daarvan speelde Arnoud
33.Tc2
En hij had nog steeds een mooie stelling met genoeg kansen. Een paar zetten later bezweek Rob onder de druk en beging vlak voor de 40e zet een blunder: hij gaf een stuk weg; dat kon zijn stelling natuurlijk niet hebben en dus gaf hij meteen op.
2 – 3

Alex (7, wit) kwam uit de opening in onbekend territorium. Hij kreeg een fijne positie, waarbij zwart moeite had om zijn stukken op de ideale velden neer te zetten. Alex miste aanvalskansen op de damevleugel. Zwart kreeg toen genoeg tijd om zijn koning veilig te stellen. Alex creëerde voor zwart een geïsoleerde pion in het centrum. Het plan was om dat zwakke punt aan te vallen, maar beide miste een penning die een kwaliteit zou winnen.  Alex merkte op de zijn tegenstander heel langzaam aan het spelen was, dus besloot hij het middenspel snel en agressief te spelen op de koningsvleugel. Zwart nam meer tijd in het verdedigen van de aanval. Het lukte zwart om een dame ruil te forceren, maar Alex was nog niet klaar, want zijn stukken waren veel actiever dan de zwarte stukken. De druk lag vooral op zwart, maar zwart bleef solide zetten spelen, terwijl Alex afzwakte en een pion verloor. Zwart kwam in de witte positie met minder dan 1 minuut op de klok. Zwart blunderde 1 toren, maar had extra 3 pionnen. In het eindspel kon Alex moeilijk beslissen waar hij zijn stukken wou neerzetten zonder extra pionnen te verliezen. Laatste paar torens werden afgeruild, maar had Alex genoeg stukken om de pionnen storm van zwart te stoppen? Alex bracht moedig zijn koning in het centrum, waardoor zwart helaas een dubbele aanval kon creëren, waarbij de pionnen storm niet te stoppen was. Alex gaf hierna ook op.
3 – 3

Ook Dubbelschaak ’97 hadden wat aan hun opstelling gesleuteld. Huub (1, wit) had niet hun sterkste speler tegenover zich. Na de opening had zijn tegenstander een geïsoleerde pion op d5 en Huub had alle belangrijke velden onder controle. In opkomende tijdnood besloot hij een pion op a7 te slaan, maar dit pakte even later verkeerd uit. Zwart kreeg met eenvoudige zetten tegenspel, won de pion terug en even later nog een pion. Huub kwam in een verloren eindspel terecht, maar zijn tegenstander deed het gelukkig niet optimaal. In onderstaande stelling (na 40… Kd4) dacht Huub even aan opgeven, maar vond toen nog een smal pad naar remise.

41.Kb5! Kc3 42.Kc5 d4 43.Le4 d3 44.Lxd3 Kxd3 45.Kd6 Pf5+ 46.Ke6 Ke4 47.Kf6 g5 48.h3 Pxg3 49.fxg3 Kf3 50.Kg6 Kxg3 51.Kxh6 Kh4 52.Kg6 g4 53.hxg4 Kxg4
3½ – 3½

Joost (6, zwart) speelde tegen Ramon Jessurun. Joost offerde 2 pionnen voor aanvalskansen maar het was lang onduidelijk of deze voldoende waren. Joost dacht zelf van niet, eigenlijk. Tot zijn tegenstander z’n dame moest geven voor toren en loper. De stelling was daarna beter voor Joost maar helaas slaagde hij er niet dat voordeel tot voorbij de 40e zet te brengen. Onder druk van de klok gaf Joost een kwaliteit terug. Hierna moest hij toekijken terwijl de witte torens al zijn pionnetjes opaten. Wit hield 3 pionnen en 2 torens over tegen alleen een dame voor zwart. Dit moet gewonnen zijn geweest voor wit maar Joost maakte het lastig door schaak te blijven geven. Tussendoor won hij nog 2 pionnen terug. Na meer dan 100 zetten eindigde deze pot in eeuwig schaak. 
4 – 4

Zo werd een spannend seizoen met een gelijkspel afgesloten. We hebben ons geheel op eigen kracht gehandhaafd.

Dubbelschaak '97 1 De Drie Torens 1
1Arjan Schuurmans1910-Huub Leemans1974½ - ½
2Peter Boll2118-Rick Zegveld20460 - 1
3Martien van der Meijden2069-Wilbert Kocken20661 - 0
4Brent Burg2085-Ad Feelders1999½ - ½
5Rob van Meurs1966-Arnoud Jansen19910 - 1
6Ramon Jessurun2044-Joost van den Bighelaar1978½ - ½
7Wil van Lankveld1931-Alex Olree19141 - 0
8Gilion Berkelmans1925-Jaap Weel1932½ - ½
2006 19884 - 4