Zaterdag 16 december trokken we voor de tweede keer dit seizoen naar het Limburgse land. Helaas kwamen we in een file terecht en liepen wat vertraging op. Onze gastheren waren zo vriendelijk een  kwartiertje op ons te wachten. We hadden eerder al van het 4e team verloren en het 3e team van Zuid Limburg had een duidelijk hogere gemiddelde rating van 1997. Achteraf bleek dat hun sterspeler in een hoger team moest invallen.

Wilbert (5, wit) die na wat mindere resultaten op een lager bord had plaats genomen, kreeg een een bekende tegenstander in de persoon van Bart van der Zwet. Die speelde een opening die zeer in de mode is, waar tegen Wilbert een patent systeempje had. De Limburger was al snel op volle zee en vond niet de juiste koers. Wilbert breidde zijn ruimte op de damevleugel uit en sprong toen in een door Bart opengelaten gat. Dat kostte zijn tegenstander een pion. Bovendien had Wilbert nog een gedekte vrijpion. Toen hij met een combinatie de blokkade van die vrijpion verwijderde en ook nog een tweede pion won, gaf bart  op.
0 – 1

Danniël (7, wit) speelde in een goede stelling enkele onhandige zetten en verloor zonder noemenswaardige compensatie een stuk. Vervolgens kostte een vergevorderde pion van zijn tegenstander nog meer materiaal.

1 – 1

Bij Alex (8, zwart) spendeerden beide spelers veel tijd in de opening. Het werd een strijd op beide kanten van het schaakbord. Wit ging lang en zwart ging kort, alleen dacht Alex een snellere aanval te krijgen dan wit, want wit begon zijn damevleugel te verzwakken, waardoor Alex heel snel een toren won. Zijn tegenstander was duidelijk gefrustreerd vanwege de fout die hij gemaakt had. Het zorgde er niet voor dat hij opgaf, want hij zag nog een paar aanvalskansen op de koningsvleugel van zwart. Wit had een mooi paard offer gevonden om aanvalskansen te creëren. Alex had niet genoeg tijd gespendeerd om de juiste verdedigingszet te vinden, waardoor hij een zet maakte, waarbij wit remise kansen had. Alex realiseerde dat na het spelen van zet ook. Zeven zetten later maakte Alex gelijkspel, omdat hij probeerde de witte koning in een slechte positie te brengen, zodat Alex meer stukken kon activeren, maar wit had genoeg ruimte om de schaakzetten van zwart te vermijden.
1½ – 1½

Rick (3, wit) speelde tegen Marcel Frenken. Al in de opening werd het strijdtoneel bepaald. Marcel kreeg het loperpaar samen met een zwakke pionstructuur. Er kwam een worsteling op het bord waarbij Rick zo snel mogelijk zijn stukken goed wilde plaatsen om het loperpaar inactief te houden. Zijn tegenstander probeerde dit te frustreren met een inval van zijn dame. Vreemd genoeg was Rick deze strategische worsteling aan het winnen, waarna zijn tegenstander all-in ging. Dit is de stelling tijdens het tweede offer van de tegenpartij met Rick aan zet:

Een gewetensvraag; wat doe je hier? Rick ging er vol in met Td8. Na Kf8 pakte Rick de in zijn ogen meest geforceerde winnende variant met Pd6+ en nadat de rook optrok, gaf de tegenstander op.
1½ – 2½

Joost (4, zwart) speelde tegen Marcel Winkels. Een ruil in het centrum leverde wit een zwakke pion op. Joost dacht dat hij die zou kunnen veroveren en dat lukte ook. Maar Joost had gemist dat wit een toch wel gevaarlijk ogende aanval kreeg. Hij wist deze te neutraliseren en hield een stelling met pluspion over. In de tijdnoodfase had hij deze weer kwijt kunnen raken via een truc maar dat gebeurde niet. In plaats daarvan kwam er ineens mat op het bord toen de tegenstander een dreiging miste.
1½ – 3½

Jaap (6, zwart) had na een uur file rijden moeite om in focus te raken. Dat werd gecombineerd met een tegenstander, die  een ongebruikelijke, doch niet ongevaarlijke, opstelling op het bord toverde. Het gevolg was dat Jaap in de opening veel tijd kwijt was het juiste pad te vinden, terwijl zijn tegenstander die ochtend alles nog op het bord had gehad. Toch lukte het Jaap wonderwel de opening door te komen. Het moment suprême kwam na de 16e zet van wit:

Hier had Jaap met 16. …d3! de kroon op het werk kunnen zetten. Door pion d4 hier te offeren komt er een gat op d4, waar het paard zich heerlijk thuis gaat voelen. Bijvoorbeeld 17. cxd4? (wit mag niet meteen slaan) 17. … Pd4 18. La2 Pc2 was een eenvoudige variant. Als wit het beter speelt komen er grote complicaties waar zwart goed staat. Toch durfde Jaap dat niet aan. Daarna ging de stelling snel achteruit. Er kwam een eindspel op het bord waarin pion d4 verloren ging en wit ook nog een sterk loperpaar had. Dat schoof wit goed uit.
2½ – 3½

De teamcaptain (1, wit)  had zich op het hoogste bord genesteld. Hij zat tegenover een bekend gezicht, maar dit keer had Huub de witte stukken aan zijn kant. Zijn tegenstander dacht op zet twee al wat langer na, terwijl Huub op zet zeven in de denktank ging. De stelling was voor zwart niet makkelijk te spelen en Huub stond duidelijk wat beter. In een complexe stelling mistte hij een klein tactisch zetje. Daarna ging de spanning een beetje uit de stelling, maar zwart zijn paard stond in een lastige penning. In tijdnood wist Huub hier geen voordeel uit te halen en er kwam een ongelijk lopereindspel  op het bord. Hierin offerde Huub een pion, omdat hij dacht dat zijn a-pion niet meer te stoppen was; oeps een foutje. Het resultaat was dat zijn tegenstander een vrijpion op de c-lijn had en dit probeerde hij heel lang te winnen. Maar gelukkig herstelde Huub zich van zijn eerdere fout en hield alles onder controle. Het leverde hem niet alleen een halfje op, maar ook een matchpunt voor het team.
3 – 4

Ad (2, zwart) had een moeilijke partij tegen Henk Temmink. Na de opening bleef hij met een zwakke pion op d5 zitten. Dit voordeel werd door wit vakkundig omgezet naar een zwakke zwarte pion op e6. Zo rond de 35e zet stortte de zwarte stelling in, maar wit verzuimde het direct af te maken. Uiteindelijk wist Ad nog een dame-eindspel te bereiken waarin hij remise had kunnen maken, maar op het beslissende moment vond hij helaas niet de juiste zet. Al met al een terechte overwinning van wit.
4 – 4

Alex, Danniël en Huub hebben kansen op een beter resultaat gemist. Een extra halfje op één van deze borden had een wereld van verschil betekent. Onze volgende tegenstander begin februari is Kempen Combinatie.

Zuid Limburg 3De Drie Torens 1
1Marcel van Haren2065-Huub Leemans1959½ - ½
2Henk Temmink2070-Ad Feelders19731 - 0
3Marcel Frenken2078-Rick Zegveld20390 - 1
4Marcel Winkels1902-Joost van den Bighelaar19390 - 1
5Bart van der Zwet2051-Wilbert Kocken20330 - 1
6Ronny Willen1789-Jaap Weel19311 - 0
7Tom Vrouenraets1833-Danniel van Boxtel18641 - 0
8Theo Pluijmen1780-Alex Olree1841½ - ½
194619474-4