Blerick 2 is op papier net zoals ons één van de zwakkere teams in de klasse. Punten pakken was dus van groot belang. Helaas verliep het anders. Als je het relaas van onze spelers hebt gelezen, is de conclusie dat het een terechte nederlaag was.

Arnoud (5, zwart) speelde zijn eerste partij van dit seizoen, en dat merkte hij: het duurde wel even voordat hij weer in het schaakritme zat. Er kwam Engels op het bord, en zijn tegenstander kwam al heel snel met h4 tegen de koningsfianchetto, typisch zo’n computeridee. Kort daarna liet wit dame ruil op d1 toe, waarna die niet meer kon rokeren. Toen Arnoud wit ook nog opzadelde met een dubbelpion dacht hij dat het wel oké was. Maar hij had dat niet goed ingeschat: de koning van wit stond veilig op c2 en hij kon door een aanval op de koningsvleugel de zwarte ontwAlexkeling ontregelen. Arnoud zag zich genoodzaakt tot pionnen op h6, g5 en f6; met een loper op g7 is dat niet heel fraai. Zwart stond dus onder grote druk, maar wit moet er natuurlijk wel doorheen zien te komen. Toen wit niet de beste voortzetting koos, pakte Arnoud meteen zijn kans en speelde het bevrijdende e5! Zijn loper die buitenspel stond kon daarna via f8 weer meedoen. Het ergste was voorbij, maar hij moest nog wel opletten: nauwkeurig spel was nog steeds geboden. Langzaam leek hij los te komen, maar op een cruciaal moment veranderde hij na lang nadenken van plan, en ging met zijn koning de verkeerde kant op. Daardoor maakte hij het zichzelf lastig, en in mindere stelling miste hij -toch al wel een beetje opgejaagd door de klok- een niet al te moeilijke truc waardoor hij een vol stuk verloor. Hij kon meteen opgeven.
0 – 1

Ad (4, wit) speelde tegen Jörg Riekenbrauk. Er kwam een standaard stelling met geïsoleerde pion op d4 voor wit op het bord, met de gebruikelijke voor- en nadelen daarvan. Ad speelde a3 om de manoeuvre Pc6-b4-d5 eruit te halen. Dit was op zich ok, maar daarna speelde hij ook nog eens b4, hetgeen al meteen een iets mindere stelling opleverde. Daarna was het echter de beurt aan zwart om met Pf6-d5 een matige zet af te leveren, maar bij goed spel van wit was het volgens de engine niet meer dan +1. In plaats daarvan ging Ad echter voor een volledig incorrecte kwaliteitswinst, waarna zwart zoveel compensatie kreeg dat zwart de partij tactisch had kunnen beslissen, hoewel de winnende variant  niet makkelijk te vinden was. Zwart liet deze kans echter voorbij gaan, waarna de stelling weer ongeveer gelijk was. Ad ging echter nog een tweede keer in de fout, waardoor zwart een tweede pion voor de kwaliteit kreeg, en de witte koningsstelling ernstig werd verzwakt. Zwart miste een tweede kans om het af te maken, en liet dameruil toe waardoor de ergste dreiging voor wit voorbij was. Na de dameruil bood zwart remise aan, wat wit maar al te graag aannam, want zwart had nog steeds oordeel in de slotstelling. Kortom, een benauwde ontsnapping van Ad.
½ – 1 ½

Alex (6, wit) kwam goed uit de opening, totdat zijn tegenstander hem liet schrikken met een gewaagde expansie op de damevleugel. Die leek op het eerste oog een toren te verliezen, maar na heel lang nadenken bleek zwart nog net weg te komen. Alex speelde logische zetten vond hij, maar zijn tegenstander bleef irritante zetten spelen, totdat Alex helemaal vast zat. Het was zo erg dat zijn loper op c1 nog steeds niet had bewogen en spoilers, die ging de hele partij niet bewegen. Alex moest een kwaliteit geven, om een beetje terug te vechten.  Alleen had zwart een hele actieve toren op a1 gekregen, waardoor bijna al Alex zijn stukken op de achterste rij  vast stonden. Hij had een plan nodig en Jaap begon, voordat de partijen begonnen over “all-in gaan”, omdat de consumptie muntje van ons bij een set van poker hoorde, dus Alex ging all-in. Een beetje bij beetje kreeg Alex steeds meer tegenspel en op een gegeven moment dacht Alex een winnende positie te hebben omdat al zijn stukken naar de damevleugel gingen. Maar hij had een tussen zetje gemist, die zijn aanval doodde, waarna zijn tegenstander alle stukken afruilde naar een eindspel waar hij 2 pionnen voor stond en vlekkeloos uitspeelde.
½ -2 ½

Jaap (8, wit) had een gemakkelijke dag. Zijn tegenstander was wat later, zodat hij kon helpen koffiezetten. Daardoor vergat Jaap zijn klok aan te zetten. Nadat hij de koffie had laten lopen, liet hij ook zijn klok lopen. Op dat moment kwam ook de tegenstander binnenlopen.  Er kwam Scandinavisch op het bord. Het leek een huisvariantje, totdat Jaap een stuk won en ook de compensatie had. De weinige actieve zwarte stukken werden afgeruild. De loper op c8 kon de hele partij nergens heen lopen dus in feite had Jaap twee stukken meer. Uiteindelijk werd deze loper ook nog eens gepend, wat nog meer materiaal opleverde en daarmee de partij.
1½ – 2 ½

Onze teamcaptain (7, zwart) had na de opening geen enkel probleem. Hij had zelfs meer tijd op de klok dan zijn tegenstander. Dat veranderde toen deze Tad1 – d3 speelde om daarna naar g3 te gaan. Huub zag al een enorme koningsaanval over hem heenkomen. Het kostte hem veel tijd en desondanks ging hij toch de fout in. Door een kleine combinatie van zijn tegenstander verloor Huub een pion. Even later was hij verrast, toen een remiseaanbod zijn kant op kwam. Hij hoefde niet lang na te denken.
2 – 3

 Wilbert (2, wit) nam tegen Gordon Fowls een gambiet aan. Daarvoor kreeg zwart flinke druk op de stelling van Wilbert, die verdedigde zich echter keurig en leek alle problemen het hoofd te kunnen bieden. Daarvoor had hij echter wel een binnengedrongen toren meteen onschadelijk moeten maken. Toen hij in plaats daarvan een onschuldige tegenaanval plaatste, groeide het binnengedrongen virus uit tot een laaiende epidemie. En kon het verwoeste weefsel van de witte koningsstelling de vluchtende monarch niet langer beschermen.
2 – 4

Joost (3, zwart) stond na de opening minder tegen Christoph Wolff. Joost probeerde solide te blijven maar dat gaf de tegenstander kans voor een pionopstoot. Joost had deze in de vooruitberekening gemist maar kon verwarring zaaien met een tussenzetje. Hierna nam Joost het initiatief over en won een pion. Wit miste daarna nog een trucje en Joost kon de partij uitspelen met een paar sterke zetten. Een gelukkige overwinning.
3 – 4

Rick (1, zwart) zat op het hoogste bord en kreeg dus de sterkste speler van Blerick 2 tegenover zich. In de opening had hij geen probleem en tot in het verre eindspel ook niet. Als Rick in een toreneindspel de vijandelijke koning eerder had afgesloten, had hij remise in handen gehad.
3 – 5

De Drie Torens 1Blerick 2
1Rick Zegveld2015-Dragos Ciornei21130 - 1
2Wilbert Kocken2051-Gordon Fowler19990 - 1
3Joost van den Bighelaar1944-Christoph Wolff20001 - 0
4Ad Feelders1968-Jörg Riekenbrauk1903½ - ½
5Arnoud Jansen1950-André Krueger19390 - 1
6Alex Olree1835-Norbert Raygrotzki18240 - 1
7Huub Leemans1951-Frank Schlösser1777½ - ½
8Jaap Weel1921-Jose Alonso18471 - 0
19541925