Eerder was hier al te lezen dat ons tweede zaterdagteam degradatie heeft weten te voorkomen door ZSC met maar liefst 7-1 naar Zierikzee terug te sturen. Dat team was mogelijk toch wel sterk, want had van kampioen De Pion en ook van uiteindelijke nummer 2 en 3 D4 en EGS gewonnen, teams waarvan wij (dik) hadden verloren. En pas tijdens het seizoen was ons gebleken dat niet 2 maar 3 teams zouden degraderen, iets dat de KNSB wel wat duidelijker met onze wedstrijd- en teamleider had kunnen communiceren.

De wedstrijd begon wat vreemd, want schrijver dezes kreeg eerst te horen dat zijn tegenstander was verlaat, maar na zo’n drie kwartier ging de Zeelandse teamleider toch maar eens opbellen en toen bleek Olaf vdr Sloot helemaal niet meer te komen. Dus een reglementaire overwinning voor Elias, die op de zaterdag een heel matig seizoen had, en nu tenminste tot opluchting van velen eens niet verloor. Maar wel dit verslag mocht gaan schrijven, doch helaas zijn gemaakte notities is kwijtgeraakt.

Berry speelde tegen een visueel beperkte tegenstander, die door de KNSB-competitieleider was toegestaan een tablet met een programma te gebruiken dat de de schaaknotatie verzorgt vanuit bordzetten op een schermdiagram. Maar Berry bleef zich goed concentreren op zijn eigen bord en speelde het spel zoals hem dat is toevertrouwd. Na het vrij passieve 16…Pb7 om mee te dingen naar controle over veld d6 (beter was 16….Pc4 geweest) ontstond de volgende stelling

Berry (wit) was echter meer geïnteresseerd in de koningsvleugel en vervolgde met 17.h4. De partij kwam snel tot een einde na 17… Lxh4 18. Pxh4 Pxh4 19. Pf6+ gxf6 20. Lxh4 1-0. Een mooi slot van een sterk seizoen: met in totaal 7 uit 9 (77,8%) had teamtopscorer Berry een flinke bijdrage aan het teambehoud!

Lekker om een wedstrijd zo te beginnen en eigenlijk kwamen de volgende 2 punten ook vrij vlot. Teamleider Bert-Jans tegenstander offerde een stuk in de opening. Het motief was bekend, maar het was niet het juiste moment. Daarna moest hij nog een stuk offeren om wat aanval te behouden, maar niettemin kon Bert-Jan het initiatief overnemen. De koningsaanval met twee stukken meer sloeg eenvoudig door. Good-old Ad Mutsaers speelde met zwart een prima klassieke partij: goed positiespel gevolgd door een beslissende centrumdoorbraak. Het leverde een stuk op voor 2 pionnen. Maar de eeuwige kibitzer Frank Schouten (Limburg was ditmaal wat te ver) merkte direct na de partij toch een klein schoonheidsfoutje op. Na 27.Df1 bereikte zwart de onderstaande stelling, waarin hij beslissend en mooi naar een totaal gewonnen eindspel kan afwikkelen.

Zwart kan op meerdere manieren een pion terugwinnen, Ads 27…Te4 was zeker voldoende, maar Franks 27…Txe3!! is natuurlijk leuker en sterker, bijv. 28.Txd4 Dxd4 29.fxe3 Dxe3+ 30.Df2 Pg4 31.Dxe3 Pxe3 32.Tc1 Td1+ 33.Txd1 Pxd1 34.a4 Pc3 35.a5 Pxb5 36,axb6 Pd6 enz. Wat Ad deed won ook, al duurde het iets langer.

En ook hierna bleven de bordpunten binnenkomen. Paul begon zijn partij tamelijk rustig. Hij dwong zwart min of meer om diens loper tegen zijn paard op f3 af te ruilen, waarna hij veel ruimte op de koningsvleugel kon pakken door opmars met de g-pion. De zwarte paarden moesten ver terug en wit kreeg ook nog eens de open d-lijn. Zwart verdedigde zich echter goed en toen Paul verzuimde zijn loper tegen een zwart paard op e6 te ruilen, kon zwart dat paard vast op d4 planten en sneed daarmee de d-lijn dus af. Ook hierna verzuimde wit het andere zwarte paard dat op e6 verscheen met de witveldige loper te ruilen, en ruilde met de andere loper op d4, De zwarte stelling was nu helemaal opgeknapt. Pauls tegenstander dacht al te kunnen gaan oogsten, maar deed een zet die heel hoog zou scoren in de categorie “Wat is de enige zet die zwart NIET moet doen in deze stelling?”. Na zwarts blunder kon Paul een volle toren kon winnen. De les die Paul geleerd heeft: ook al heb je een mooi loperpaar, er zijn stellingen waarin 2 paarden toch écht sterker zijn. En als je dan het loperpaar opgeeft, denk dan ook goed na over wélke loper je dan ruilt tegen een paard!

Pieter speelde met zwart zijn gebruikelijke ingehouden stellingstype tegen Sjaak Spiegels. Het was even uitzoeken waar de koningen naar toe gingen. Toen Sjaak zijn koning veilig op zijn eigen vleugel stond, trok hij ten aanval met f5. De stelling werd superscherp. Pieter won een pion ten koste van een koning op f7, maar wit had goed tegenspel met zijn stukken. Toen de teambuit binnen was en de tijd ver op, vonden beiden het genoeg: remise. Onze siliconen vriend vond het een bijna foutloze partij van beide kanten.

In een gebalanceerde partij kwam Dennis ongeschonden uit de opening met zelfs een licht voordeel voor zwart. Hij en zijn tegenstander hadden wel al veel tijd verbruikt. Ondanks dat hij zijn voordeel wist te behouden zat er nog wel veel spel in voor beide kanten. Het team had ondertussen de winst al veilig gesteld. Dennis en opponent Dig hadden het de vorige dag laat gemaakt met (uit)wedstrijden voor hun clubs, dus vonden ze het beiden wel welletjes: ook remise. Met 5,5 uit 7 (78,6%) leverde Dennis ook een flinke bijdrage aan het teamsucces!

Als laatste was Rick bezig, Hij speelde op bord 2 tegen Joost Eenennamen met wit en wist een mooi openingsvoordeel te behalen. Er werd op het scherpst van de snede gespeeld met onnauwkeurigheden van beide kanten, de rook was enigszins opgeklaard in de volgende stelling:

Rick heeft net met tempowinst Tc5 gespeeld door aanval op de loper. Er volgde Ld6 (enige zet), Ta5 (de toren wil naar a7), Lb8 (gelokt), Tb5 (kijkt naar b7), Td6 en hier miste Rick het simpele Te7 (kost zwart een kwaliteit) omdat hij Tfb7 had berekend en speelde, met een gewonnen toreneindspel. Rick liet zijn techniek zien, en won inderdaad.

Dit bracht de stand op 7-1, een monsterscore maar wel verdiend! Door de ruime zege is het 2e team net als het 1e als 6e geëindigd in een klasse van 10 teams. Maar het tweede had wel meer match- (9) en bordpunten (37,5) dan het eerste! Lekker puh, al is het wel een klasse lager…

De Drie Torens 2ZSC 1
Panjoel, B.J. (Bert-Jan)1961Pluijm van der, R. (Rick)20641 – 0
Zegveld, R. (Rick)2015Eenennaam van, J. (Joost)18261 – 0
Vroe de, D. (Dennis)1863Graaf de, D. (Dig)1876½ – ½
Thijsse, E.G.C. (Elias)1773Sloot van der, O. (Olaf)18291R – 0R
Priems, P.J.J.M. (Pieter)1770Spiegels, S. (Sjaak)1772½ – ½
Brand, B.J.L.M. (Berry)1864Krijger, M.M. (Martin)17491 – 0
Mutsaers, A.J.J.M. (Ad)1745Nieuwendijk van den, C.L. (Kees)17181 – 0
Duijnhoven van, P.P.A. (Paul)1642Melkert, M. (Michel)15671 – 0
Gemiddelde Rating:1829Gemiddelde Rating:18007-1