De uitwedstrijd tegen HMC B was vanwege sneeuw en gladheid een week uitgesteld en verschoven naar 27 januari. Het B-team won deze match met 1 – 3 en lijkt zich hiermee veilig te hebben gespeeld. Een marge van vier wedstrijdpunten en een surplus aan bordpunten zou met twee duels voor de boeg voldoende moeten zijn om boven de degradatiestreep te blijven. 

Danniël pakte op b7 en dat was ook in deze stelling niet goed. De jeugdige Hrdya Dinanath hoefde zijn stukken slechts naar de juiste velden te dirigeren om significant voordeel te behalen en deed dat bekwaam. De partij eindigde abrupt toen Danniël in een reeds vervelende stelling een stuk weggaf. Een gepend stuk is nu eenmaal een slechte verdediger.
1 – 0

Elias won in de opening een pion, omdat zijn paard vanwege een dreigende penning onaantastbaar was. Hij ving de minderheidsaanval van Robert Pater behendig op en greep via de enige open lijn en zwarte diagonaal het initiatief. Alle stukken gingen van het bord en de pluspion was in het overzichtelijke pionneneindspel beslissend. Elias timede de doorbraak juist en had geen moeite om deze vis op het droge te brengen.
1 – 1

Invaller Jaap speelde naar eigen zeggen te agressief, waardoor Sam van Gemert de overhand kreeg. Hij schakelde over op verdedigen en greep zijn kans toen Van Gemert op offers leek te speculeren en te hard aandrong. Jaap won dankzij de gaten in de zwarte stelling en elegante penningen een kwaliteit en kon de dames ruilen. In het eindspel gaf Jaap de kwaliteit op het goede moment terug. De rest hoefde hij niet meer te bewijzen
1 – 2

Dennis won een pion, maar moest die teruggeven om de partij in evenwicht te houden. Hij zat al na twintig zetten in een eindspel, waarin zijn loper sterker was dan het paard van Henk Mollema en wit bovendien meer pionneneilandjes had. Hij activeerde zijn koning en won na een fout van zijn opponent een cruciale pion. Zijn vrije a-pion zou de doorslag gaan geven, totdat Dennis plotseling zijn aangevallen loper ongedekt liet staan, Zijn stelling was nu objectief verloren, maar vanwege de vrijpion nog niet zo eenvoudig te winnen voor Mollema. Die koos uiteindelijk het verkeerde plan, verloor zijn stuk op het verkeerde veld en zag Dennis de stelling met een dame tegen de gedekte pion op g7 soeverein verzilveren. Door de juiste schaakjes en penningen kwam de zwarte koning vanaf b1 steeds dichterbij en net voordat de pion met mat van het bord zou worden geslagen ontving Dennis de felicitaties
1 – 3

Edit Dennis:

Carlsen – So, Tata Steel 2023. Dit zag ik bij thuiskomst van de partij met Henk. Hieronder ons eindspel.

HMC BDe Drie Torens B
1Hrdya Dinanath1682-Danniel van Boxtel18661 - 0
2Henk Mollema1613-Dennis de Vroe19140 - 1
3Sam van Gemert1524-Jaap Postuma17450 - 1
4Robert Pater--Elias Thijsse17880 - 1
160618281-3