In voorgaande jaren degradeerden er altijd 2 clubs uit de KNSB poule. Sommige van ons waren in de veronderstelling dat dit nog steeds het geval was. Helaas blijken dat er dit jaar 3 te zijn. Dat betekend dat we in de gevarenzone zitten en er eigenlijk maar één uitslag telt, de volle winst. Met het volle gewicht van dit besef op de schouders maakten we de rit naar Breda.

. [table “de_Baronie-DDT2_2023” not found /]

De Baronie is al veilig gespeeld en kan zich al gaan richten op het volgende seizoen in de 4e klasse. Qua rating ontlopen de Baronie 2 en DDT 2 elkaar gemiddeld welgeteld 1 punt. We gingen dus als underdog de strijd in.

We starten op bord 7 waar Paul als eerste klaar was. “Ik kon mijn tegenstander een geïsoleerde d-pion bezorgen (of hij koos daarvoor, het is maar hoe je het bekijkt 🤔). En ik moet eerlijk toegeven: het lukte hem de pion toch op te spelen en ik kon pionwinst (voor zwart dan) niet goed voorkomen. Maar tegen welke prijs? Ik had 2 sterke lopers die hongerig naar de koningsvleugel keken, een actieve dame en 2 mooie torens. Op zet 18 kon zwart dus een pion winnen, met schaak! nog wel. Fritz had het niet gedaan, maar Edwin deed het toch! Na zijn volgende zet (19…Lf4) steeg die waardering naar +5.73 en inderdaad zag ik het pad naar de winst. Met het elegante 23. Lxg7! blies ik de zwarte koningsstelling op en op zet 26 gaf ik mat (mijn tegenstander speelde sportief door tot het onontkoombare einde). Het was toen half 4, wist ik veel dat ik nog ruim 3 uur zou moeten wachten op de eindstand, pffft. Tussenstand 1-0 DDT.

Het zou vandaag een ware bokswedstrijd worden tussen twee boxers die hun handschoenen uit hadden gedaan en alle verdediging hadden laten varen, zodat ze zelf als eerste de beslissende knock-out stoot konden geven. Daarin gingen de Drie Torens als een malle van start. Trouwens, voor wie het gemist heeft, Chessboxing is hét helemaal op het moment. Andrea Botez vs WGM Dina Belenkaya – Mogul Chessboxing – YouTube

Op bord 3 zei Berry zijn uitstraling alles. Ik zat naast hem, maar zag aan hem dat het op zijn minst een prettige stelling was. Dit bleek toch iets genuanceerder te liggen. Dit schrijft Berry: “Mijn tegenstander ging het aangeboden gambiet uit de weg. Hij speelde wat passief en mijn vroege pionnenopmars op de koningsvleugel zette hem onder zware druk. Toch kwam er nog een mogelijkheid voor hem terug te slaan, maar die kans werd in tijdnood niet gepakt. Daarna was het snel afgelopen en konden we een puntje bijschrijven.” 2-0

Hoewel DDT de eerste klappen had uitgedeeld, was het nu tijd om te incasseren. Pieter mocht het op bord 4 opnemen tegen de sterkste speler op papier van de Baronie 2. Pieter: “Ik stond, na de opening goed gespeeld te hebben, een beetje onder druk. Niets aan de hand tot ik op de laatste zet een blunder maakte. Ik was een scherpe stelling ingegaan met het idee dat ik die kon houden en goed tegenspel kreeg. Alleen had ik een zet van hem (een ander dameoffer dan die ik gezien had) niet voorzien en toen was het meteen uit. Tja er zijn van die stellingen die je in 1 zet kan verliezen.” 2-1

Na deze rechtse op de kaak stond DDT even te wankelen.

Op bord 8 ging super sub Stefan als underdog de strijd aan met zijn meer dan 400 punten sterkere tegenstander. Dat rating voor hem slechts een nummertje is heeft hij al vaker laten zien. Onverschrokken ging hij de uitdaging aan. Hij koos voor een veilige stelling met zwart waarbij wit het spel mocht maken. Dat schaken soms hard kan zijn kwam Stefan snel achter. Een paar onjuiste keuzes in de plaatsing van stukken leidde tot een koningsstelling die volledig overrompeld werd door wit. Hoewel opgeven in Stefan zijn woordenboek niet voorkomt, was er hier weinig eer te behalen en de tegenstander rondde het bekwaam af. 2-2

We gaan naar Elias op bord 5. Over mijn partij: ik won in de opening een pion maar dat had een stuk kunnen zijn… Na wat foutjes van beide kanten… ontstond deze stelling. Hier vreesde ik terecht 25…Pa4!, waarna het nog een zware klus wordt het witte voordeel te verzilveren. Gelukkig speelde hij in opkomende tijdnood 25…Pd5? en na mijn geplande 26.Dd4! ging hij met 26…Db5?? helemaal in de fout. De rest is niet moeilijk meer. 3-2 We hadden de draai weer te pakken.

Op bord 6 speelde Jaap met zwart de eerste 22 zetten met een licht nadeel. Dat veranderde na een thematische d5 voor zwart. Hij kwam comfortabel te staan, maar dacht vervolgens iets te makkelijk over een pionnetje dat er erg aantrekkelijk uit zag. Dit leidde tot een stelling waarbij Jaap moest kiezen tussen zijn dame of zijn toren. Helaas was doorspelen zonder een van beide uitzichtloos. 3-3

Het einde was in zicht, maar zou het ook het gewenste einde zijn?

Ik mocht op bord 2 aantreden tegen Jasper Willeboordse. Hij schuwde het niet om pionnen naar voren te schuiven en had op zet 10, geheel in de spirit van de algemene wedstrijd, al 7 van de 8 pionnen mijn kant op gedirigeerd. Daardoor had ik minder ruimte maar de stelling was nog 0 volgens Stockfish. Dat veranderde na een foute dame- en pionzet en de druk werd opgevoerd. Ik moest een pion geven en mijn stelling stond op het punt van omvallen toen ik ineens mijn twee torens op een vrije lijn kreeg en druk op wit kon uitoefenen. Een remise aanbod volgde, maar ik durfde Bert-Jan niet te storen die met 7 minuten resterend nog veel zetten moest doen om de extra tijd te halen en vol in de denktank zat. Een rondje langs de borden leek te wijzen op een spannende uitslag, dus meende ik voor het team door te moeten spelen (de disciplinaire straf volgt later wel). Achteraf had ik beter remise kunnen aannemen, want ik belande in een eindspel dat volkomen verloren was. Als een boxer die in de touwen hangt wachtte ik op de K.O., maar die bleef uit. Het uiteindelijke toreneindspel dat volgende kon ik, ondanks weer een fout, met een pion minder op remise houden.

3,5 – 3,5

Voor de scherpe lezer, dit was de eerste partij waar een zwartspeler puntjes aan over had gehouden, maar zou het ook de enige zijn?

Het was aan de captain om de beslissende slag te slaan. Een ware knokpartij die netjes begon, was na het verstrijken van de uren een ware uitputtingsslag geworden. Bert-Jan stond een stuk voor, maar had daar een paar pionnen voor moeten geven. Naast de handschoenen waren ook de bitjes uit, waren de coaches het buiten de ring aan het uitvechten en ging het publiek uit zijn dak. In een eindstrijd die alle kanten op had kunnen gaan wist Bert-Jan de laatste slag te geven. 4,5-3,5!


Moe maar voldaan keerden de strijders terug naar Tilburg en kon het degradatie rekenen beginnen. Wat als, stel dat, misschien etc. etc. We hebben de laatste strohalm gegrepen en staan virtueel veilig, maar met nog twee zware wedstrijden voor de boeg kan er van ontspanning nog geen sprake zijn.

De Baronie 2De Drie Torens 2
1Matthijs van Merwijk1724-Bert-Jan Panjoel19420 - 1
2Jasper Willeboordse1823-Dennis de Vroe1872½ - ½
3Peter Severeijnen1795-Berry Brand18340 - 1
4Dick Straathof1841-Pieter Priems17761 - 0
5Karoly Kapitany1626-Elias Thijsse17800 - 1
6Joost Rutten1685-Jaap Postuma17391 - 0
7Edwin Lessmann1643-Paul van Duijnhoven16190 - 1
8Gert Vogelaar1723-Stefan Olree12901 - 0
173317323½-4½