De laatste externe ronde van 2022 mocht De Drie Torens 1 aantreden tegen de koploper Zuid Limburg 2. De tegenstander had een flink ratingoverwicht en dat kwam ook in de wedstrijd tot uitdrukking.

Joost (2, zwart) kwam via zetverwisseling in een Franse ruilvariant terecht. Toen beide partijen hun ontwikkeling voltooid hadden bood wit remise aan en Joost voelde niet de behoefte ijzer met handen te gaan breken.
½ – ½  

Voor aanvang van de partij gebeurde er bij Huub (1, zwart) wat vreemds. De teamleider van de Limburgers vroeg aan de tegenstander van Huub “Wie schreibe ich deine Nahme?:. Zou het een zwakke of sterke invaller zijn? Later bleek dat het een gewoon teamlid was. In de opening verraste de tegenstander Huub door met Lb2, c3 en d4 het centrum aan te vallen. Huub zat alleen maar te denken hoe hij hierop zou reageren en zag niet dat hij dit plan had kunnen voorkomen. En toen wit het uitvoerde Had Huub van +1 voor wit naar -1 voor zwart kunnen komen met een simpel tactisch motiefje. Dat was helemaal langs hem heengegaan en zijn zetten werden als maar slechter, mede omdat de tegenstander snel en goed speelde. Vrij snel daarna stortte de zwarte stelling ineen.
½ – 1½  

Ad (4, wit) speelde tegen Gino de Mon. Na de opening had Ad een stelling waarin hij op koningsaanval moest proberen te spelen. Zoals een spits die één kapbeweging te veel maakt, bleef Ad maar voorbereidende zetten doen totdat het moment(um) voorbij was. Met de pijnlijke nederlaag van vorige keer nog vers in het geheugen besloot Ad om remise aan te bieden in een stelling die ongeveer in evenwicht was. Al met al een tamelijk onbeduidende partij van de witspeler.
1 – 2  

Arnoud (5, zwart) had een zware middag. In de opening dacht hij in een Siciliaan even tussendoor te kunnen ruilen op d4, om zo uit de theorie te raken. Dat bleek een onnauwkeurigheid, die hem meteen problemen opleverde. Het leidde tot een mindere stelling, en het kostte hem veel tijd. Dat is niet echt prettig spelen, zeker niet als je tegenstander bij 150 rating meer achter zijn naam heeft staan. Uiteindelijk ging er een pion verloren, maar gek genoeg voelde dat als een soort bevrijding, omdat de grootste druk en dreiging er toen af was. Helaas was de compensatie ver te zoeken. Zijn tegenstander maakte geen fouten, en na nog een paar onnauwkeurige zetten van Arnoud werd het alleen maar erger voor hem en veranderde een slechte stelling in een verloren stelling en was het tijd om op te geven.
1 – 3

Alex (6, wit) speelde een spannende partij. In de opening had Alex een pion geofferd en hiervoor kreeg hij aanvalskansen. De aanval kwam er ook maar op het beslissende moment koos Alex de verkeerde voortzetting. Hierna verdween de compensatie voor de pion en ging de partij verloren.
1 – 4

Wilbert (3, wit) zorgde voor het enige volle punt voor het thuisteam. Wilbert trok ten aanval tegen de koningsstelling van Marcel Winkels en brak ver in het middenspel door de verdediging van de tegenstander.
2 – 4

Jaap (8, wit) speelde tegen een sterke tegenstander, die de moderne verdediging tevoorschijn toverde. In de opening twijfelde Jaap lang tussen de plannen. Uiteindelijk vond hij een manier om d5 van zwart te voorkomen, door zelf een pionnetje op dat veld te planten. Er ontstond een tweesnijdende stelling met veel motieven, tegenmotieven, etc. Dat kostte beide spelers veel tijd, maar leverde op het bord een gelijke stelling op. Toen schoot Jaap in het verre eindspel een enorme bok. De stelling was opeens verloren. Jaap probeerde nog zoveel mogelijk chaos op het bord te toveren, maar dat was aan zijn tegenstander niet besteed. Toen die ervoor zorgde dat hij met schaak kon promoveren, was het tijd om het bijltje erbij neer te gooien.
2 – 5

Danniël (7, zwart) speelde tegen René van Hassel een boeiende opening en stond in het middenspel zeker niet minder. Hij schatte de afwikkeling naar het eindspel echter verkeerd in. De zwarte loper en koning hadden nauwelijks bewegingsvrijheid terwijl de witte stukken zeer actief werden. Van Hassel won een pion, creëerde een vrijpion en loodste die uiteindelijk naar de overkant.
2 – 6

Misschien hadden we op enkele borden meer kunnen halen maar de overwinning van Zuid Limburg 2 was zeker verdiend. In de volgende wedstrijden zullen we nog enkele matchpunten moeten gaan halen om uit de gevarenzone te raken.

De Drie Torens 1Zuid Limburg 2
1Huub Leemans1978-Borna Nia Mohammadi20820 - 1
2Wilbert Kocken2024-Marcel Winkels19771 - 0
3Joost van den Bighelaar1977-Stefan Spronkmans2046½ - ½
4Ad Feelders1982-Gino de Mon1934½ - ½
5Arnoud Jansen1941-Luc Zimmermann20780 - 1
6Alex Olree1835-Matei Govoreanu18030 - 1
7Danniel van Boxtel1856-René van Hassel20800 - 1
8Jaap Weel1895-Henk Temmink20710 - 1
19362009