Maastricht kwam op bezoek in Tilburg, de voorbereidingen van de teamleden werden doorgesproken en varieerden van toch maar even iets met een schaakbord gedaan tot een bezoek aan het sinterklaashuis.

Gelijk aan het begin van de wedstrijd was er al onrust in het kamp van de tegenpartij. De creamer was samengeklonterd in de zakjes! Nadat de tegenstanders overtuigd waren dat dit geen poging tot vergiftiging was, konden de partijen echt aanvangen.

Lange tijd ging het gelijk op, maar toen kwamen er kleine scheurtjes in de stellingen aan de hoge borden. Wilbert had wat te spannende escapades waardoor hij een licht geurige stelling kreeg.

Joost ging gelijk een dameloos eindspel in, in een stelling waar de tegenstander duidelijk veel ervaring mee had.

Rick vond in de opening het illustere plan Pf6-g8, want wie wil er nou ontwikkelen in de opening.

Gelukkig zagen de andere borden er leuker uit.

Daarover gesproken, niets was leuker dan het offer van Arnoud. Er werd (spoiler) geofferd en het vuur werd aangestoken voor verdere materiële investeringen. Arnoud nam zijn tegenstander mee naar een donker moerassig bos waar 1+1, 3 was de onderkant verdacht op de bovenkant leek. Genoeg proza, aanschouw het vuurwerk. We duiken in Arnouds partij na 14. Ne5 (met commentaar van Arnoud zelf)

Alex wist heel knap zijn partij naar zich toe te trekken en zijn winst bracht de Maastrichtse delegatie aan het wankelen.

Helaas waren ondertussen op de hoge borden 2 nederlagen geleden. Wilbert liep van begin tot einde achter de feiten aan en verloor. Joost vond in een moeilijke stelling het mooie Pd3 en speelde daarmee vol op activiteit tot hij dacht dat een paardruil wel ok zou zijn. Dit was echter de verkeerde beslissing en zijn tegenstander wist dit te converteren naar winst.

Vervolgens voltrok zich op bord 3 een tragicomedy. Rick’s tegenstander waande zich compleet veilig en aasde op een pion op de damevleugel. Met oogkleppen op won hij de pion en verloor hij de partij.

Op bord 8 speelde Jaap met wit tegen de op rating zwakste tegenstander. Daar bleek tijdens de partij niets van! Hij bleef maar sterke zetten op het bord toveren. Jaap wilde daar niet voor onder doen, waardoor de uitslag van de partij al te voorspellen is. Omdat dit verslag wel erg kort is, toch wat meer detail.

Jaap krijgt in de externe altijd een ongebruikelijke behandeling tegen, van de zijvarianten die hij speelt. Ook deze keer was de theorie na 6 zetten al voorbij. Het resultaat was een stelling waarin beide dames zich al vroeg op het strijdveld begaven. Normaal worden de dames dan geruild, maar deze keer wisten ze allebei weer veilig bij de echtgenoten thuis te komen. Het resulteerde in een stelling waarin wit iets ruimtevoordeel had en zwart de iets meer solide stelling. Niet veel aan de hand dus. Jaap volgde in eerste instantie het juiste plan, maar koos in de onvermijdelijke afwikkeling toch niet helemaal het juiste pad, waardoor hij ietsjes minder kwam te staan, met een zwakke pion op c2. Hij koos daarna voor een actieve verdediging. Jaap centraliseerde eerst zijn koning  en gaf daarna een pion voor een overactieve toren. Die hield in zijn eentje de hele zwarte armada in bedwang. Helaas kon Jaap zelf ook geen voordeel meer bereiken en de laatste schuifzetten geeft de computer ook strak 0.0 aan. De onvermijdelijke remise kwam daarmee ook op het scoreformulier.

De hoofddwerg had weer eens een lastige middag. In de opening werd Huub (5, zwart) door een schijn stukoffer verrast. Hij stond even twee pionnen achter, maar won er snel eentje terug. De andere kostte wat meer moeite, waardoor zijn stukken ongelukkig stonden. Zijn tegenstander speelde het middenspel goed en actief. In het eindspel bezat hij de open c-lijn, had een sterke loper tegen een zwak paard en een betere pionnenstructuur. Huub ging met zijn pionnen op de koningsvleugel naar voren om zo wat activiteit te ontplooien. Wit reageerde hier niet optimaal op en maakte in tijdnood ook nog een fout door een zwarte toren via de c-lijn naar de tweede rij te laten komen. Huub pakte een belangrijke pion op g2 en  in de diagramstelling ging de Limburger in de fout.

Hij speelde 43.Txh4. Huub had al gezien dat dit fout was en na 10 minuten nadenken en checken speelde hij 43. Te2. Zijn tegenstander dacht ook 10 minuten na en gaf daarna op. Zo bemachtigde Huub zijn eerste gouden munt van het seizoen.
4 1/2 – 2 1/2

Ad speelde op bord 4 met wit tegen Redzep Skrijelj. Het leek erop dat zijn tegenstander al snel op onbekend terrein kwam, aangezien hij zo’n half uur over zijn 8e zet nadacht. Ondanks dat speelde hij toen niet zo’n goede zet. Wit kwam dus met duidelijk voordeel uit de opening en wist dat de hele partij vast te houden. Op de 20e zet stond de zwarte koning in het open veld op h4. De dames waren weliswaar al van het bord, maar met nog 2 torens en een 2 lichte stukken voor beide partijen, en actievere witte stukken, stond de zwarte koning daar toch niet helemaal veilig. In plaats van direct op de koning af te gaan snoepte Ad nog een 2e zwarte pion weg. Een zet of 10 later stond de zwarte koning op g2 en kondigt Stockfish mat in 10 voor wit aan. Dit was echter niet aan Ad besteed, en in plaats daarvan speelde hij een zet om een dreiging tegen zijn eigen koning af te weren. Uiteindelijk hield Ad paard en loper en pion tegen alleen een paard voor zwart over. Gelukkig wist Ad te voorkomen dat zwart zijn paard voor de witte pion kon geven, en kon hij zwart zodanig in een hoek drijven dat die in zugzwang kwam, en alleen nog zijn paard kon weggeven. Het ging allemaal moeizaam, maar uiteindelijk toch nog een verdiende overwinning.

Met een eindstand van 5,5 – 2,5 werd de eerste overwinning van het eerste team een feit. Op naar de volgende overwinning!

De Drie Torens 1Maastricht 1
1Wilbert Kocken2037-Michal Bodický21680 - 1
2Joost van den Bighelaar1958-Nikolaos Sidiropoulos21310 - 1
3Rick Zegveld2006-Hans Hoornstra20721 - 0
4Ad Feelders1966-Redzep Skrijelj20661 - 0
5Huub Leemans1950-Jasper Zilverberg20131 - 0
6Alex Olree1819-Maarten van Laatum20011 - 0
7Arnoud Jansen1937-Frans Helmond18961 - 0
8Jaap Weel1931-Ilya Stetsenko1816½ - ½
195120205½-2½