Net voor het publiceren van het verslag van onze wedstrijd tegen de Raadsheer bereikte ons het droevige nieuws dat Paul van Duijnhoven plotseling overleden is. Paul schaakte dit seizoen 5 partijen voor het 2e en was actief als extern wedstrijdleider. Hij was erg begaan met de prestaties van het 2e en deed er altijd alles aan om een volledig team op de been te brengen. Dit verslag is ter nagedachtenis aan Paul.

Voorafgaand aan speelronde 7 was al duidelijk dat de kansen op lijfsbehoud kleiner en kleiner werden. Concurrenten pakten onverwachts punten in eerdere speelronden en zelf lieten we het op meerdere momenten liggen. Een haast criminele actie zou nodig zijn om punten te gaan stelen in grensgemeente Zundert. Nou schuwt men dit soort praktijken in algemene zin niet rondom de Nederlands – Belgische grens, getuige de vele berichten in de media hierover, zoals Brabantse bandieten spelen al decennia Champions League | Brabant | bd.nl

Wie onze Dikke Toon, Koos R. en de Schrale Jankert zouden worden zou blijken in de tweestrijd tegen de Raadsheer. Vol met snode plannen maakten maar liefst 5 auto’s de onder normale omstandigheden half uur durende reis (goed, Danniël en Gerrit namen een andere route) naar Zundert. Alleen dat al is een criminele daad in de ogen van menig politieke partij. Het gevaar op voorhand zat hem ook in het feit dat de Raadsheer een infiltrant in de Tilburgse organisatie had weten te krijgen die ze het afgelopen jaar van het hele Tilburgse reilen en zeilen op de hoogte kon houden. Verdachte Mitchell M onthoudt zich van commentaar.

De Raadsheer 1 De Drie Torens 2
1Niek Oostvogels1995-Danniel van Boxtel1910½ - ½
2Jeroen van Ginneken1898-Gerrit Visser19771 - 0
3Daan van Dongen1963-Bert-Jan Panjoel1973½ - ½
4Jorrit Havermans1907-Elias Thijsse18491 - 0
5Mitchell Matthijssen1887-Jaap Postuma1828½ - ½
6John van Dijk1872-Dennis de Vroe18730 - 1
7Richard Pijl1869-Paul van Duijnhoven17981 - 0
8Thijs van Opstal--Koen Gallé16631 - 0
1913 18595½-2½

Jaap, chauffeur van vluchtauto 1, kwam met licht voordeel uit de opening en kon zijn paard op e5 laten grazen. Later in de partij zou er met een matdreiging een toren voor een pion gewonnen kunnen worden. Helaas speelde hij hier iets te snel, waardoor enkel de dames van het bord verdwenen. Er werd nog doorgespeeld met elk 6 pionnen, ongelijke lopers en twee torens.
Er ging aan beide kanten nog een toren van het bord, maar daarna was er weinig meer mogelijk. Het remise-aanbod werd dan ook geaccepteerd.

Wit wordt vaak geacht zijn voordeel te moeten bewijzen doordat hij de eerste zet doet. De tegenstander van Dennis nam dit ten harte en schoot uit de startblokken. Zwart had al wat tijd verbruikt, maar kon op zet 8 wit ook in de denktank krijgen. De juiste voortzetting werd niet gevonden en Dennis kon zijn voordeel langzaam uitbouwen. John vocht nog door, maar het punt voor DDT kon uiteindelijk veilig gesteld worden.

De berg aan ervaring die Gerrit meeneemt is een welkome aanvulling voor het team. Hij kwam in een variant terecht waar hij achteraf zich nog een partij van ongeveer 30 jaar geleden van wist te herinneren. Had hij zich dit maar tijdens de partij herinnert, want in plaats daarvan had hij last van tijdelijke schaakamnesie. Vol vertrouwen stortte hij zich in een slechte openingsvariant. Dit kwam hij niet te boven.

Elias en tegenstrever speelden beide niet bepaald een foutloze partij, waarbij het witte voordeel regelmatig wisselde van miniem tot aanzienlijk. Het ergste was voor hem achter de rug, toen hij op zet 28 een remise toreneindspel kon ingaan.

[stelling na 28. Txd7: wIt Kg1, Td7, Ld3, a2, c3, e4, g2, h2;!zwart Kh8, Te5, Lb7, b6, c7, g7, h6] Het geplande 28…Lxe4 29.Lxe4 Txe4 30.Txc7 is =, bijv. Ta4 volstaat. Van alle goede geesten verlaten en spoken ziende, speelde hij 28…Tc5???, en na 29.e5 kon hij wel opgeven, maar speelde stug nog 20 zetten door.

Het verslag van Paul heeft de pers niet bereikt en zal dat ook nooit meer doen.

Koen werd op het laatste moment ingevlogen als invaller. Dankbaar heeft het team al een aantal keer van zijn inzet gebruik mogen maken, maar helaas wist hij vandaag geen resultaat neer te zetten tegen zijn tegenstander, die weliswaar nog geen rating heeft, maar al wel een aantal sterke tegenstanders heeft weten te verschalken. Koen kwam degelijk door de opening maar zag een truc van zijn tegenstander over het hoofd, met stukverlies als gevolg. Hij kon het tij niet meer keren.

Tegen Niek Oostvogels wist Danniël onder tijdsdruk het sterke kwaliteitsoffer 30.Pxg5 Txf1+ 31.Lxf1 Lxg2 32.Pxe6+! Kh7 33.Lxg2 Tg4 34.Kf1 Txh4 35.Lf2 Th6 36.Lxd5 helaas niet te vinden. Dat eindspel zou vanwege de verbonden vrijpionnen ondersteund door het loperpaar zeer kansrijk zijn geweest.

In plaats daarvan speelde Danniël 30.hxg5+ Kg6 (30…Kh7 was beter) 31.Ph4+ Kh7 32.Txf8 Lxf8 33.Th2 Kg8 en nu had hij 34.g6 moeten doen. Na 34…Pe7 (34…Lxg6 is niet beter) 35.Lh6 Pxg6 36.Lxg7 Kxg7 37.Pxg6 Lxg6 heeft wit een kwaliteit meer en goede kansen op een mooi resultaat. Danniël speelde met een minuut op de klok het minder sterke 33.Th3 waarna het voordeel langzaam in rook opging. Toen het team inmiddels had verloren accepteerde hij na 44 zetten een remiseaanbod.

Bert-Jan speelde lekker actief in de opening, maar miste daar ook al meteen een kans om groot voordeel te halen. Tegenstander van Dongen deelde vrolijk mee in de malaise door 5 zetten later een directe winst te missen. Beide spelers kregen nog meerdere kansen, maar ondertussen had Bert-Jan op zet 20 ook al ongeveer al zijn tijd opgebruikt. Dat betekende dus nog 20 zetten spelen op increment, in een complexe stelling. Wonder boven wonder overleefde hij de complicaties en kon er na zet 40 weer iets langer nagedacht worden. 

Stelling na 40…Kf7-g6 

Zet 40 van zwart was niet de beste waardoor Bert-Jan hier zelfs iets beter staat. 41.g3 en zwart kan zich eigenlijk niet goed bevrijden. Bert-Jan speelde echter 41.Db1 waarna zwart met 41…g3! voordeel had kunnen behalen. Het ging echter verder met 41…Te4= 42.Ta7??? Dh4 43.Db7 Te7 44.Da8 Tf8???. Deze zet is gebaseerd op een misrekening, maar jammer genoeg kwam zwart halverwege de variant tot inkeer. 😊

  Er volgde 45.Dxf8 Dxh2+ 46.Kf1 Txa7. Nu staat wit weer goed tot gewonnen. 

47.Dg8+ Tg7 48.De6+ Kh7 49.Ke2 Lf8 50.Df5 Kg8 51.De6+ Kh7 52.Df5 en remiseaanbod werd afgeslagen. 52.Df5 Lb4?? Hier werd alsnog remise overeengekomen met ieder een minuut of 3 op de klok. 

Wit staat gewonnen, maar Bert-Jan zag niet meteen het winstplan met Lf4, Le5 en Th1. Niettemin was remise gezien het wedstrijdverloop een terechte uitslag. 

Zo faalde operatie Raadsheer en kunnen we ons opmaken voor operatie Strijdend ten Onder. Natuurlijk konden we deze dag niet voorbij laten gaan zonder de lokale delicatessen te proberen. Op aanraden van de Raadsheer gingen we naar de lokale Chinees Happy Garden. Precies het beetje vrolijkheid dat we nodig hadden. Hoewel achteraf Mitchell M nog vroeg of we daar voedselvergiftiging hadden opgelopen (hmmm, was de tip voor deze Chinees dan toch niet zo oprecht als deze in eerste instantie leek?!), voelden we ons daar al snel op ons gemak. Een heerlijke maaltijd verder werd het tijd deze dag achter ons te laten.

Elias had het aan het begin van de dag gepresteerd niet alleen op tijd, maar zelfs te vroeg te komen. Hijzelf was nog het meest verrast van allemaal. Om reputatieschade te voorkomen presteerde hij het met Bert-Jan op de terugweg, ondanks op hetzelfde moment vetrokken te zijn als auto 1, een half uur later aan te komen. Normaal geen probleem, alleen moesten Koen en ik op Bert-Jan wachten om onze fietsen van achter slot en grendel te halen. Om het nog erger te maken hadden buurtbewoners de politie ingeschakeld, omdat Koen en ik ons wel erg verdacht ophielden op straat… Aan het vragenvuur waar wij aan onderworpen werden kan de Gestapo nog een puntje zuigen. Uiteindelijk konden we de politie van onze onschuld overtuigen. Ze waren letterlijk de straat nog niet uit of eindelijk kwam Elias aankachelen. Eindelijk konden we naar huis.

Intenties mislukt, maar een ervaring rijker.