Zo net voor de feestdagen is het tijd voor het traditionele doorgeefschaaktoernooi van de Drie Torens. Gelouterde veteranen Bram en Mark waren present om hun titel te verdedigen tegen een ensemble van andere Midden-Brabantse schaakclubs. SV Waalwijk (Ad, Nico, Hans en Joost), EGS (Jasper en Robin), SG King (Bram en Mark), de Drie Torens (Joost, Wilbert, Jaap, Elias, Frank, Rick v L en Rick Z), het voormalige Rochade (Clemens en Mark) en zelf Theseus bridgevereniging (Dirk) hadden hun voornaamste strijders uitgezonden voor deze schaakjaarafsluiter.

Bij binnenkomst leek het toernooi echter al in het water te vallen, nog voordat het begonnen was. Een flinke lekkage in het Theseus pand zorgde ervoor dat niet het bier, maar het water rijkelijk vloeide. Het stroomde uit het plafond en door de houten panelen van de bar, om op de grond een imitatie van een ontdooide schaatsbaan te doen. Het was letterlijk dweilen met de kraan open, terwijl de deelnemers een voor een binnendruppelden.

De gebruikelijke wedstrijdleider Jaap had dit keer een sidekick gevonden, dat was ik dus, en als een soort Batman en Robin zorgden we ervoor dat de avond vlotjes verliep. Batman besloot alleen zelf ook mee te schaken, waardoor Robin, die zelf nog maar net extern schaakt en een halve alinea uit het regelement gelezen had als wedstrijdleider mocht fungeren. Dat durfde ik wel aan, want als ik op een doorsnee avond zie wat dit omvat, valt dat allemaal reuze mee. Nou ik kan je een ding vertellen, als er zoiets bestaat als een cursus wedstrijdleider, dan moeten ze het verplicht maken om een dagje doorgeefschaak organiseren vast onderdeel van de cursus te maken.

De spelregels van doorgeefschaak bleken hier en daar zelfs bij de meest doorwinterde schakers voor verwarring te zorgen. Joost was hardleers met het plaatsen van stukken met schaak. Sommige schakers probeerden de stukken die ze achter de hand hadden te verbergen voor de tegenstander (“oh heb je die ook nog!”). Er moest ergens nog een klok stilgezet worden, omdat de andere klok het voor gezien hielt. Verder zat Elias te wachten op stukken van zijn maat Frank om de stelling die mat stond ongedaan te maken. Dit hadden de tegenstanders feilloos in de gaten en wegens hun tijdvoordeel hoefde ze vervolgens geen zet meer te doen. Gelukkig werden achteraf de handen wel geschud.

Na een ronde of vier leken de meesten hun wel ritme gevonden te hebben. Of dat kwam door het bier, dat inmiddels ook uit de bar kwam, of doordat iedereen inmiddels een punt had gepakt (mede dankzij de BYE) doet er eigenlijk ook niet toe. Ook werden er patronen duidelijk in het schaakspel. Zo kwam het beroemde 7 paardenspel voorbij, werd er met virtuele dames gespeeld en zaten Robin en Joost in een theoretische variant met 22 pionnen van de Chigorin variant.

7 paardenspel
Chigorin theorie

Dit gaf mij ook de gelegenheid een praatje te maken bij de bar. Daar bleek dat nog niemand de bovenburen had gevraagd naar de wateroverlast. Even gespannen of ik iemand in een badkuip zou aantreffen, trof ik een behulpzame bovenbuurman aan. Al snel werd de boosdoener gevonden. Een bevroren waterleiding naar het dakterras was gesprongen en door de dooi had het water zijn weg naar onze bar gevonden. De leiding werd dichtgedraaid en langzaam hield het in de bar ook op met druppelen. Gelukkig, want velen vonden tussendoor hun toevlucht bij de bar na een iets te abrupt geëindigd potje. Zo ook Jaap, waar ik heel even bij stond te kijken en hij zich vervolgens na enkele zetten stikmat liet zetten.

Doorgeefschaak is een vak apart, en na verloop van tijd bleek wel wie de specialisten waren. Na 7 rondes stond de kraker Bram en Mark vs. Ad en Nico op het programma. De uitkomst van deze partij zou waarschijnlijk bepalen wie er de felbegeerde hoofdprijs en bragging rights mee naar huis mocht nemen. Na een zinderende strijd kwamen Bram en Mark als winnaars uit de bus. Ongeslagen moesten zij later nog 1 ronde spelen tegen Jasper en Robin. Jasper was zo sportief om remise aan te bieden aan Bram terwijl Mark op het andere bord een fractie van een seconde later door zijn vlag ging. Daarmee was de eerste en enige remise van de avond een feit en kon er begonnen worden aan de prijsuitreiking.

De ontknoping nadert

Hoewel Bram en Mark gewonnen hadden, namen ze niet de hoofdprijs van een La Trappe bierpakket mee naar huis. Mark had zijn favoriete bier Barbar gespot en was ondanks felle tegenwerpingen van Bram niet van gedachten te veranderen. Dat dit zo lekker is dat hij hier de voorkeur aan gaf, doet wel nieuwsgierig maken naar dat biertje. Voor de geïnteresseerden, dit is gewoon bij de AH te verkrijgen. Zo kwam de leuke avond doorgeefschaak ten einde. Gelukkig hebben we de foto’s nog, de eindstand volgt later.

Dennis