…een schaakteam in de 4e divisie KNSB. De spelers, een veelbelovende combinatie van ervaring en talent, met de ambitie om grootste partijen te spelen waarbij de neutrale toeschouwer op het puntje van zijn stoel zit. Rating verhult slechts het ware potentieel van deze groep, die twee jaar geleden tot het 4e niveau was doorgedrongen. De leider, gelijk een Centurion uit de Romeinse tijd, in staat om zijn soldaten van individu om te vormen in een strak georganiseerde groep strijders. Ze wachten niet af wat het lot voor hun in petto heeft, maar ze creëren hun eigen toekomst.

En die toekomst ligt volgend jaar in de 5e klasse 😀 Zoals ook vaak in het schaakspel het geval is, was het niet de 1e fout die ons de “wedstrijd” kostte. Een optelsom van wedstrijden waar het dubbeltje net de verkeerde kant op viel zorgde ervoor dat we vandaag ons lot niet meer in eigen hand hadden. Maar laten we vooral de hand in eigen boezem steken, onze competitiegenoten waren dit seizoen een maatje te groot voor ons. Elke wedstrijd waren we (licht) in het ratingnadeel en de vorm ontbrak bij sommigen, waaronder ondergetekende. D4 won terecht vandaag en zelfs al hadden we resultaat neergezet, dan had King door de winst op Dongen ons alsnog op onze plek gezet.

Vandaag het verslag op basis van bordnummer:

Bord 1 Maykel Smits – Gerrit Visser 1-0

Gerrit is nog bezig om zijn draai te vinden. Dat gaat volgend seizoen ongetwijfeld goedkomen.

Bord 2 Bert-Jan Panjoel – Carlo Bloem 1-0

Bert-Jan over zijn partij:

Ik verraste Bloem in de opening, waarop hij niet optimaal reageerde. Uiteindelijk won ik hierdoor een pion en niet veel later ook een kwaliteit. Ik had ook een prettige voorsprong op de klok, maar die liep snel terug, aangezien ik al het tegenspel eruit wilde halen. Vooral mijn pion op e5 bond het paard op e8 en loper op g7. Uiteindelijk won ik de partij toen Bloem zijn toren moest geven omdat mijn e-pion promoveerde.

Bord 3 Pierre Jaspers – Danniël van Boxtel 1/2-1/2

Danniël liep in een gambietopening tegen een voor hem onbekende huisvariant van Pierre Jaspers aan. Hij kreeg onvoldoende compensatie voor zijn pion, maar bleef gaandeweg dreigingen creëren. Jaspers was hiervan teveel onder de indruk en verloor uiteindelijk zijn pluspion. Daarna bleef er te weinig over om voor te strijden en werd remise overeengekomen.

Bord 4 Dennis de Vroe – Dick Kriens 1/2-1/2

Dennis koos in de opening voor een geïsoleerde pion met stukactiviteit, maar liet het na om zijn stukken op de meest actieve velden te plaatsen. De stelling bleef een tijd in de balans totdat Dennis om de verkeerde reden het goede plan koos. Er lag kans om een koningsaanval op te zetten, maar doordat Dennis dat plan niet zag trok hij weer terug naar een passieve stelling. Dit gaf zwart de gelegenheid het initiatief naar zich toe te trekken. De combinatie van tijdsdruk en een verdediging die zeer nauwkeurig gespeeld moet worden is geen goede formule voor succes. Met hangen en wurgen bereikte Dennis zet 40, maar de stelling was slecht. Dick draaide de duimschroeven aan, maar was wellicht in een gulle bui, want de teamwinst van D4 was binnen bij een gelijkspel. Dennis kon niet anders dan het remise aanbod aannemen.

Bord 5 Ruud Goverde – Jaap Postuma 1/2-1/2

Na een rustige opening verdwenen al snel twee stukken en de dame van het bord. Daarna bleef de stand gelijkwaardig met weinig mogelijkheden aan beide kanten. Uiteindelijk werd het na zet herhaling remise.

Bord 6 Elias Thijsse – Karg Brunner 0-1

Elias worstelde zich door de opening en vatte na een riskante lange rokade het plan op de “slechte” witveldige loper te ruilen. Strategisch was dat oké, tactisch een drama want zwart kreeg nu makkelijk aanval. Omdat ook Brunner niet steeds de beste zetten speelde, was het nog niet verloren. Na het ook mindere 22…Da4?? ontstond bovenstaande stelling. Na het normale 23. Kb1 staat zwart wel wat beter, maar is de stelling nog speelbaar. Opnieuw totaal de weg kwijt, speelde Elias hier 23.Pb6??? (dat kon wachten!) en na 23…Dxa2 24.bxc3 (24.Pxc3 stelt de nederlaag nog even uit, maar helpt dus niet echt) 24…Pxe4 (eerder was die zet fout, nu beslissend) kon hij opgeven: het is #3. Zucht.

Bord 7: Erik Boom – Frank Schouten 0-1

Frank: De eerste 15 zetten volgden beide spelers min of meer de gebaande paden. Toen Erik niet goed anticipeerde op het plan van mij om de pionnen op de damevleugel in beweging te zetten, ging het snel bergafwaarts met de witte stelling. Ik won een belangrijke centrumpion, maar ondanks dit duidelijke voordeel moest ik steeds goed blijven rekenen; de stelling was gecompliceerd. Daarom koos ik niet altijd voor de scherpe, maar betere variant. Desondanks bleef mijn voordeel intact en maakte een ver opgerukte b-pion uiteindelijk het verschil. Erik kon promotie niet meer voorkomen zonder het inleveren van ‘groot materiaal’. Ik mocht nog de zet 33… b2-b1D uitvoeren alvorens de witte koning werd omgelegd. De stelling hierboven: 33. Lxc5, b2-b1D…. en wit geeft op.

Bord 8 Jelle Mathieu – Arie van Heeren 0-1

Stelling na 22… – Rf4

Na een goeie opening en een voordeel van +0.5 vergat wit in de vorige zetten om het initiatief naar zich toe te trekken. De enige zet in deze stelling die het initiatief kan behouden is 23. G5. Echter werd de dreiging van 24. Rd4 over het hoofd gezien waardoor wit rustig en kalm 23. H5 op het bord knalt. Ondanks dat de partij verloren lijkt, speelt zwart het niet geheel nauwkeurig. 23. H5? – Rd4 24. Qh3 – Rxd2 25. Kb1 – g5 26. Ne4 – Rxb2, 27. Kxg2 – Bxa4. 28. Bxa4 – Nxc4+?, 29. Ka1! – Nb6. Wit is volledig terug in de wedstrijd en kan met 30. Rc1 het initiatief definitief terugpakken. 30. Qa3? – Rc4! 31. Qxd6 – Qxd6 32. Nxd6 – Rxa4+ 33. Kb2 – Nxd5. Vanaf hier heeft zwart teveel compensatie voor de toren en zwart speelde de partij zeer solide uit. 0-1

Hiermee kunnen we ons opmaken voor een niveautje lager. Stukkenjagers uit is nog een formaliteit waarmee we het seizoen officieel gaan afsluiten. Nog 1 kans op een leuke partij en om lekker samen uit eten te gaan.