Externe competitie

Elk seizoen neemt De Drie Torens deel aan competities van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB) en de Noord-Brabantse Schaakbond (NBSB). Er vinden wedstrijden tussen teams van verschillende verenigingen plaats.

Zaterdag competitie 
De competitie loopt van september tot april. Er worden 7 of 9 rondes gespeeld. Elk team bestaat uit vier of acht spelers.
De speeltijd bedraagt voor elke speler 40 zetten in 90 minuten en daarna 30 minuten extra bedenktijd. Bij elke zet vanaf de start krijgt elke speler 30 seconden extra bedenktijd.
Dit seizoen nemen we met twee teams deel

Avondcompetitie 
De avondcompetitie wordt door de week gespeeld. Thuiswedstrijden vinden op de clubavond (maandag) plaats en uitwedstrijden op de clubavond van de tegenstanders. De competitie loopt van september tot april. Er worden 7 of 9 rondes gespeeld. Elk team bestaat uit 4 spelers.
De speeltijd bedraagt voor elke speler 90 minuten. Bij elke zet vanaf de start krijgt elke speler 15 seconden extra bedenktijd
Dit seizoen nemen we met twee teams deel:

KNSB Bekercompetitie
Ieder jaar schrijft De Drie Torens een team (viertal) in dat meedoet in dit knock-out toernooi. Er wordt gespeeld op de clubavond van de thuisspelende vereniging.
Het speeltempo is 100 minuten voor de hele partij en voor elke zet 10 seconden extra tijd vanaf de start.

NBSB Bekercompetitie
De NBSB organiseert jaarlijks wedstrijden om de NBSB-Beker A en NBSB-Beker B. De competitie loopt van oktober tot mei.
Spelers die uitkomen in de NBSB-Beker B moeten een rating hebben die lager of gelijk is aan 1700. Hiervoor wordt de KNSB-rating gebruikt per 1 augustus voorafgaand aan het seizoen. Deze rating blijft het hele seizoen leidend.
In dit knock-out toernooi wordt er op de clubavond van de thuisspelende vereniging gespeeld.
Het speeltempo bedraagt 40 zetten in 1½ uur. Na de tijdcontrole krijgen beide spelers ¼ uur extra bedenktijd (met behoud van de gespaarde tijd) voor de rest van de partij.