Drie van de vier leden van De Drie Torens B staan nog altijd met hun hoofden tegen de muur te bonken, mijmerend over hun gemiste kans op een half of zelfs een heel punt. Het tot vanavond puntloze Oisterwijk A incasseerde de cadeautjes en ging er met de broodnodige overwinning vandoor.

Dennis (z, 1) kwam geweldig uit de opening. Rick van Loy moest zijn koning op d1 parkeren en Dennis voelde dat er ‘iets’ in de stelling zat. Helaas leverde de geïnvesteerde bedenktijd geen concreet plan op. Hij had met zijn paard kunnen inslaan en daarna een ruïne op de damevleugel kunnen bewerkstelligen. Van Loy had vanwege kwaliteitsverlies immers niet mogen terugslaan. Helaas zag Dennis spoken en trok hij zijn paard terug. Toen hij Van Loy de kans gaf om zijn klasse te tonen kreeg Dennis een toren en een dame op bezoek en werden de bordjes verhangen, 0 – 1.


Frank (z, 3) speelde als invaller tegen Stefan Hess. In een vleugelgambiet verzeilde hij in een lastige stelling waarin zwart moeilijk kon loskomen. Hess gaf Frank de kans om zijn dame voor een toren en loper te geven en binnen 19 zetten stond de toren van a8 plotseling op h1. Die werd aangevallen en Frank besloot hem in twee stappen naar de zevende rij terug te trekken. Hij had deze op de eerste rij moeten houden, met volgens de engine zelfs een klein plusje, omdat Hess zijn damevleugel dan niet had kunnen ontwikkelen en Frank op de koningsvleugel actief had kunnen worden. Na de tekstzetten stond zwart vanwege het gebrek aan samenwerking tussen zijn stukken duidelijk minder. Hess wist de duimschroeven aan te draaien en uiteindelijk was er geen redden meer aan, 0 – 2.


Elias had tegen hun invaller Bastiaan van Gestel het beste van het spel. Een schijnoffer leverde een pion op. Hij manoeuvreerde een paard naar d6 en dat kon slechts door toren worden verwijderd. Na dameruil was het eindspel met een kwaliteit meer appeltje eitje. Elias creëerde een open lijn voor zijn torens, won een pion, ruilde een setje torens en bracht een pion naar de zevende rij. Deze promoveerde uiteindelijk niet, omdat Elias een matnetje had gevlochten en de partij op die wijze elegant afrondde. Elias is recentelijk niet heel tevreden over zijn vertoonde spel, maar hij heeft 100% in de avondcompetitie en niemand zou dat beter kunnen doen, 1 – 2.


Danniël liet tegen intern lid Sjef van Gestel een uitgelezen kans liggen. Zwart heeft de partij te passief opgezet en Danniël zocht in de diagramstelling naar een winnende voortzetting.

Het gespeelde 16.Pg5 was ook nog in orde (+2.4), maar na 16…Tf8 had 17.Tae1 of 17.a4 gespeeld moeten worden en rustig een plan trekken. 17.Pexf7 Txf7 Nu had Danniël gezien dat 18.Dxe6 niet kan vanwege 18…Pe5 en doek. 18.Pxf7? Volgens de engine is 18.Pxe6 nog ongeveer gelijk 18…Kxf7 19.f5 Van deze breekzet had het moeten komen, maar zwart staat al beter. Danniël stak nog een kwaliteit in de aanval maar de zwarte koning vond op g6 een veilige plek en in de tegenstoot werd Danniël in wederzijdse tijdsnood zelf mat gezet, 1 – 3.

De Drie Torens BOisterwijk A
1Dennis de Vroe1798-Rick van Loy19230 - 1
2Danniel van Boxtel1864-Sjef van Gestel16980 - 1
3Frank Schouten1631-Stefan Hess19050 - 1
4Elias Thijsse1740-Bastiaan van Gestel-1 - 0
175818421-3