De vijfde ronde van de avondcompetitie was gepland tijdens Carnaval. Omdat we geen zin hadden in polonaise te schaken, werd deze een week naar voren verplaatst. Na een hevige strijd lukte het De Drie Torens B om het sterkere Helmond van zich af te houden.

Danniël mocht tegen jeugdtalent Gachatur Kazarjan aantreden. Er kwam een lange hoofdvariant op het bord. Kazarjan was op bekend terrein en speelde veel zetten a tempo, maar Danniël moest het nodige zelf bedenken en had na twintig zetten een uur minder op de klok. Danniël vond het juiste plan en kon afwikkelen naar een eindspel met ongelijke lopers. Vanwege zijn actieve toren leidden alle varianten eenvoudig tot remise, ½ – ½.

Dennis kwam tegen Rob Bakels in een complexe stelling met hangende pionnen, open lijnen en duivelse diagonalen terecht. Het was duidelijk dat dit scherpe duel in het middenspel zou worden beslist. Na een tactische misrekening van Bakels mocht Dennis een sterke laterale torenmanoeuvre uitvoeren. De witte dame ging ten gevolge van een penning verloren, ½ – 1½.

Jaap week samen met Pascal Boudewijns af van de mainstream theorie. Dit leverde na twaalf zetten de amusante diagramstelling op. Het lijkt wel of wit niet wil ontwikkelen en zwart weigert te rokeren. 

Zwart wil natuurlijk iets met de dame en toren d-lijn doen. Jaap speelde echter rustig 13.Pc3 (eindelijk!) waarna de dreiging Pb5 alle zwarte plannen dreigt te schoppen. De zet 13… a6 was daarom logisch. Wit staat beter, maar hoe nu verder? Jaap schoot in de denktank over varianten als 14. Lxf4, Lxf4 15. Pd5, Db8 16. Pxf4, Dxf4 maar zag niet hoe het dan verder moest. Uiteindelijk koos hij met 14.g3 een ander plan. Echter leverde dat nog minder op. Jaap kwam slechter te staan en moest in tijdnood nauwkeurig verdedigen. Het lukte Jaap om de stelling weer gelijk te trekken en dat leverde een zwaarbevochten remise op. 1 – 2.

Elias heeft tegen Johan Wuijts wellicht een kans op remise gemist, maar het eindspel was erg ingewikkeld. Wuijts had vanwege zijn vrijpion, dominant paard en actieve koning immers gemakkelijker spel dan onze nestor. Elias offerde zijn paard om een doorbraak te forceren en promotie te bewerkstelligen, maar zoals de diagram laat zien had Wuijts hierop handig geanticipeerd. Toen er na het uitstekende Kc6-d6 een zwarte dame op h1 verscheen was Pd4-e6 de elegante slotzet, 2 – 2.

Uitslagen

HSC A De Drie Torens B
1Gachatur Kazarjan2148-Danniel van Boxtel1834½ - ½
2Johan Wuijts2037-Elias Thijsse17451 - 0
3Pascal Boudewijns1938-Jaap Weel1909½ - ½
4Rob Bakels1620-Dennis de Vroe18060 - 1
1936 18242-2