De Drie Torens - jeugd

Keizercompetitie

Regelmatig hebben kinderen of ouders vragen over het systeem Keizer, dat we voor de jeugdcompetitie gebruiken. Bijv. “mijn kind schaakt nog geen jaar en moet nu tegen een ouder kind spelen, dat al veel langer schaakt en in een hogere stap zit. Hoe zit dat?” en: “hoe werkt de puntentelling?”

We hebben ervoor gekozen alle kinderen die kunnen schaken in één groep te laten spelen. Zo krijgen de kinderen veel verschillende tegenstanders tijdens een seizoen. Als we groepjes per stap of leeftijd maken, dan moeten ze te vaak tegen dezelfde kinderen spelen. De indeling hangt, net als in het Zwitserse systeem, af van de plaats op de ranglijst. Die plaats wordt bepaald door het vergaarde puntentotaal.

Hoe die punten tot stand komen is een lang en ingewikkeld verhaal. Voor de eerste ronde doe je een loting (of je neemt de alfabetische namenlijst, of de eindstand van vorig seizoen: eigenlijk doet dat er niet toe) en speelt gewoon nummer 1 (Jan) tegen 2 (Piet), 3 tegen 4, enz. Elke speler heeft een waarde, afhankelijk van de plaats op de ranglijst. Bij ons heeft nummer 1 waarde 60, nummer 2 waarde 59, enz. In het begin is het puntentotaal gewoon de waarde. Als in de eerste ronde Piet (2) van Jan (1) wint, krijgt hij de waarde van zijn tegenstander erbij, dus 59+60=119 wordt Piet’s nieuwe puntentotaal. Daarmee komt hij eerste te staan en wordt zijn waarde 60. In de tweede ronde moet hij dan tegen de nieuwe nummer 2 spelen. Jan krijgt er niets bij, want hij verloor, en blijft op een totaal van 60 staan. Daarmee komt hij een stuk lager op de ranglijst, zeg op plaats 20, en hij krijgt dan als nieuwe waarde 41. Zijn tegenstander in de tweede ronde wordt iemand die in de nieuwe ranglijst dichtbij staat en waar hij nog niet tegen gespeeld heeft (dat laatste is in dit voorbeeld altijd zo, maar in latere rondes wordt het een serieuze beperking). Nu komt er iets slims. Het kan natuurlijk zijn dat Jan helemaal niet zo goed speelt en dat dus die 60 punten voor Piet uit de eerste ronde een te ruime beloning waren. Het programma berekent daarom na de tweede ronde opnieuw de overwinning van Piet uit de eerste ronde: dat levert hem dan slechts 41 punten op. Wint Piet ook van de nieuwe nummer twee, dan wordt zijn puntentotaal: 60+41+59=160. Zakt Jan nog verder, dan wordt Piets overwinning uit de eerste ronde nog minder waard. Daarom doet de beginlijst er ook nauwelijks toe.

Wie remise speelt, krijgt de helft van de waarde van zijn tegenstander erbij. Wie niet komt, krijgt er geen punten bij, maar als je je op tijd afmeldt, krijg je 1/3 van je eigen waarde erbij. Als er een oneven aantal spelers aanwezig is, heeft er iemand geen tegenstander: die krijgt dan een bye [spreek uit: “baai”] en krijgt 2/3 van zijn waarde erbij.

Uiteindelijk komt iedereen zo op de plaats terecht waar hij of zij op grond van score en sterkte tegenstanders te verwachten is. Je kunt zo boven iemand uitkomen die een hogere score heeft maar tegen minder sterke tegenstanders heeft gespeeld. En dat is dus juist heel eerlijk! Bij de indeling wordt gekeken naar: wie aanwezig is, de plaats op de ranglijst [tegenstander staat daarop zo dicht mogelijk bij je], of je al tegen die persoon gespeeld hebt [bij ons mag dat 4 keer per seizoen, maar wel met minstens 8 wedstrijden ertussen], hoe vaak je met wit en zwart gespeeld hebt, met welke kleur je de laatste twee partijen gespeeld hebt en wie al een bye gehad heeft.

Berekening van het puntentotaal en het vinden van de beste indeling zijn zo ingewikkeld dat dit bijna niet handmatig kan (maar 30 jaar geleden was er in Groningen echt iemand die dit met pen en papier deed!). Daarom gebruik ik een computer met het (gratis) programma Sevilla van JBF. Alleen als kinderen niet op tijd zijn afgemeld, moet ik de indeling handmatig corrigeren, dus dat is nog een nadeel van niet (op tijd) afmelden. Het programma berekent overigens nog meer, bijvoorbeeld ook de rating.

Hieronder staan de links naar de volledige stand en alle uitslagen. In “voortschrijding” staat niet het puntentotaal dat je na ronde 1,2,3, enz. had volgens de toenmalige ranglijst, maar de uitkomst na herberekening. Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is geworden!

De uitleg systeem Keizercompetitie is ook te downloaden: Uitleg systeem Keizer

Speellocatie
Goede Herder Zaal
Isidorusstraat 6, Tilburg

Speellocatie Jeugd
Basisschool Harten4
Cederstraat 4 Tilburg
ingang Waringinstraat

Postadres (Voorzitter)

Europalaan 80, Tilburg