Het lot had ons in de tweede ronde van de NBSB-Beker aan King gekoppeld. Op vrijdagavond troffen de teams elkaar in het verder bijna uitgestorven Boomtak. Ondanks het vooruitzicht op een spannende derby schitterde den de toeschouwers door afwezigheid. Misschien vermoedden ze dat gezien het krachtsverschil het een eenvoudige overwinning voor King zou worden.

Joost (2, zwart) speelde tegen Jordy Schouten. Joost raakte al snel de draad van de opening kwijt. Zijn tegenstander speelde snel en goed en ging er in het midden doorheen. Joost had gerekend op een truc maar ook dit bleek verkeerd gezien. Joost besloot dan ook zijn tegenstander maar te feliciteren met het verdiende punt.
1 – 0

Bert-Jan (4, zwart) speelde tegen Lambregts en had advies gekregen om er een positionele partij van te maken. Dat is niet helemaal gelukt. Na 11 zetten had Bert-Jan kort gerokeerd en ook f5 en g5 gespeeld. Later won Bert-Jan een gezonde pion op b2, maar gaf niet veel later pion a6 ook weer vrolijk terug. De beslissende fout werd pas in het eindspel gemaakt. Dit is de stelling na 34.Tg1-g6. Bert-Jan bood hier door middel van 34…Tg8 torenruil aan, waarna wit het met nauwkeurig spel nog net bij elkaar kan houden. De pion op h6 is zwaar vergiftigd, maar werd toch gepakt. Het vervolg was ineens niet meer zo moeilijk, ook niet met minder dan een minuut op de klok.

1 – 1

Huub (3, wit) had al eens eerder in de avondcompetitie  tegen Marc Clijssen gespeeld, maar dit keer kwam er een andere opening op het bord. Huub speelde opening niet nauwkeurig genoeg , waardoor zwart gelijk spel kreeg. Het Op een moment werden de zetten een paar keer herhaald. Marc aanschouwde stelling op de andere borden en besloot verder te spelen. Met beperkte tijd op de klok voor beide spelers kwam er een eindspel op het bord waarin zwart meer ruimte had en zijn stukken stonden beter. Huub kon het met zijn slinkende tijd niet bolwerken en ging snel in de fout.
2 – 1

Wilbert (1, wit) zat tegenover Mark Haast en haalde een opening uit de oude doos. Marc nam meteen een hoop ruimte op de damevleugel en in tegenstelling tot de theorie liet Wilbert hem daar even zijn gang gaan, tot zwart met zijn dame binnenkwam zeilen. Toen was het voor onze kopman alle hands aan dek, maar met een paar fraaie pointes lukte het de dame er weer uit te werken waarbij tegelijk een b-pionnetje werd gesnoept. Mark switchte vervolgens met zijn dame naar de koningsvleugel, waarbij hij in de schermutseling een f-pion had buit gemaakt. De situatie was nu duidelijk. De zwarte aanval op de koningsvleugel moest doorslaan en anders zou het witte overwicht op de damevleugel de doorslag geven. Toen Wilbert onder de zwarte druk een paniekzet deed, had Mark met tempowinst de zwartveldrige loper kunnen afruilen. Hij gaf Wilbert even de gelegenheid om dat stuk in veiligheid te brengen. Wilbert organiseerde vervolgens de verdediging, weigerde wijselijk een stukoffer van Mark en sloeg de aanval af. Een kwaliteitsoffer van Mark bood geen soelaas. Wilbert nam de aanval over en zette Mark mat.
2 – 2

Achteraf gezien hadden we dus wel degelijk een kansje om een ronde verder in de beker te komen. Maar niemand houdt er rekening mee dat Wilbert van Marc Haast zou winnen, behalve de kopman zelf natuurlijk.

SG King De Drie Torens
1Mark Haast2387-Wilbert Kocken20640 - 1
2Jordy Schouten2182-Joost van den Bighelaar19661 - 0
3Mark Clijsen2059-Huub Leemans19641 - 0
4Frank Lambregts1920-Bert-Jan Panjoel19540 - 1
2137 19872-2