Dat het jeugdschaak de laatste jaren in de lift zit, bleek weer op ons jeugdtoernooi. Met 54 aanmeldingen was de maximale capaciteit van De Reitse Plint bijna bereikt, maar uiteindelijk waren er nogal wat zieken en andere afwezigen, zodat de teller op 48 bleef steken, toch weer meer dan vorig jaar! Ook bij de leiders waren er een paar zieken, maar we hadden genoeg mensen om de zaak in het gareel te houden.

“Beer” Wilbert en “stier” (meestal dan) JaaP hadden het niet altijd even makkelijk (dat kostte ons nogal wat consumpties), maar zorgden in vluggertjes voor veel lol. Jeugdleider Freek bleek als stand-in een goede barman, computerman Bert-Jan was weer heel betrouwbaar en maakte ook nog foto’s tussendoor, terwijl scheidsrechter Joost met tafelleiders Aniek en haar vader Jaap (dat is dus een andere dan JaaP) de competitie goed leidden. Invaller Huub zorgde voor logistieke steun. Wilbert en Freek hadden vooraf per stap puzzelopgaven gemaakt, die bepaald niet kinderachtig waren. Na loting waren de prijzen voor de beste puzzelaars bij stap 0 (nog geen stappendiploma) voor Lars Pierik (van BSV uit Bergen op Zoom), bij stap 1 voor Pomme Leenen (van De Combinatie uit Asten), bij stap 2 voor onze eigen Jasper Mank, en bij stap 3 en hoger voor Tijs Maassen (van Staunton uit Etten-Leur).

Dan het schaaktoernooi, daar gaat het natuurlijk vooral om. Zoals vooraf aangegeven speelden de jeugd met stap 2, en die met stap 3 en hoger, in één groep; voor de eindstand werden de twee groepen weer uit elkaar gehaald. Bekers en prijzen voor stap 3 en hoger waren voor Kevin Gang (Eindhoven SV), en clubgenoten Kirtin Srivatsa en Mathijs Vogels (ook Best Moves), in die volgorde. Bij stap 2 werd Vincent Huang (Best Moves) met afstand eerste (sterker, hij was ook de beste in de gezamenlijke groep!). Tweede werd hier zijn clubgenoot Phillip Blagojevic, gevolg door Armin Ehrismann (van De Rode Lopers uit Oosterhout), die als enige Vincent op remise hield. In de groep van stap 1 bleef het tot het laatste ronde heel spannend. Kiyaan Malhan (van 040schaakt uit, inderdaad, de Lichtstad) won hier goud. Dimi Spasos (SV Waalwijk) had net als Pomme Leenen hier 5 uit 7 gescoord, maar een half weerstandspuntje meer en kreeg dus zilver en Pomme brons. Ook bij stap 0 moesten weerstandspunten de beslissing brengen: Aisha Yerramilli (van OBS ’t Slingertouw uit Eindhoven) had die meer dan Lars Pierik. Op de derde plaats eindigde hier onze eigen Aras Eruflas.

Na het bedanken van de vrijwilligers en de sponsors (Stichting Theseus en SV De Drie Torens) en het uitreiken van de bekers, andere prijzen en aandenkens, konden we allen tevreden huiswaarts. Moeten we weer een jaar wachten… Gelukkig hebben we de foto’s nog!