Deze wedstrijd in de 2e ronde van het NBSB Bekercompetitie stond eigenlijk al voor december op de kalender, maar het was toen niet mogelijk om een volledig team op de been te brengen. Dus kregen we uitstel tot januari.

In de eerste ronde hadden we met veel moeite en wat geluk van De Kemppion gewonnen. Wim van der Velden en ik hadden onze partij gewonnen en Jan Korevaar had verloren, waardoor alles neerkwam op de uitslag van de partij van Dennis de Vroe, aan bord 1. Aangezien er bij een gelijkspel volgens de regels de uitslag aan bord 4 (het bord van Wim) vervalt, zouden we uitgeschakeld zijn als we deze partij verloren. En, eerlijk gezegd, zag het daar wel naar uit want de tegenstander van Dennis, was met een paar pionnen – ondersteund door een actief paard) op weg naar promotie, terwijl Dennis moest keepen met toren en koning. Dat laatste deed hij zó goed dat hij zelfs nog won, waardoor ook het NBSB B bekerteam door was naar de 2e ronde.

De Drie TorensSV de Kemppion
1Dennis de Vroe1850-David Chang13361 - 0
2Paul van Duijnhoven1638-Rik van der Looij15421 - 0
3Jan Korevaar1466-Robert Vosters16290 - 1
4Wim van der Velden1528-Peter Paridaans16071 - 0
162115293-jan

In die 2e ronde was SV Oisterwijk onze tegenstander. Dennis en ik speelden weer aan bord 1 en 2, terwijl nu Stefan Olree aan bord 3 plaatsnam. Het kwartet werd afgesloten door Jan Korevaar aan bord 4. Om een lang verhaal kort te maken: het liep niet goed af.

Stefan, met wit, kwam in een eindspel terecht dat vrij kansloos was. Helaas heb ik verder weinig van zijn partij gezien.

De volgende die het hoofd moest buigen was Jan. Jan kwam aanvankelijk tegen het London systeem van zijn tegenstander goed uit de opening. Zwart had op de damevleugel veel ruimte. De kansen keerden echter toen Jan vergat om f5 te spelen. Hierdoor kreeg zijn tegenstander een sterke koningsaanval, die Jan uiteindelijk fataal werd.

Dat betekende dat Dennis en ik onze partijen moesten winnen.
Dennis (met wit) had in elk geval een mooie stelling opgebouwd. Dennis over zijn partij: “Ik kon een stelling bouwen met wat ruimtelijk voordeel. Hoewel ik wat nauwkeuriger had kunnen zijn voelde mijn tegenstander de krapte wat hem aanzette tot een zet die ik totaal niet aan zag komen. Zijn paard sloeg mijn centrumpion op d4 en als ik niet oplette zou ik een kwaliteit achter komen, maar hij zag over het hoofd dat ik na terugslaan met mijn paard, niet terug hoefde te trekken maar juist mijn centrum te verstevigen door op d5 te slaan. Hierdoor kwam ik gewonnen te staan. Ik had in de afwerking nauwkeuriger kunnen zijn, want ik dacht mat te zien maar er was 1 verdedigende zet. Had ik het iets anders aangepakt, dan had ik mat in 5. Desalniettemin kon ik het eindspel met 2 extra pionnen winnen.”

Daarmee kwam alles neer op mijn partij. Er kwam een Siciliaan op het bord, die mijn tegenstander vrij passief aanpakte. Zwart kwam met gelijkspel uit de opening, met een mooi pionnencentrum, maar de tegenstander schoof de gaten mooi dicht. Met het oog op de tijd besloot ik maar de vlucht naar voren te nemen en een koningsaanval te beginnen. Deze bleek echter niet door te slaan en met f4 kon mijn tegenstander goed een tegenaanval lanceren. Deze was misschien wel ‘keepable” geweest, maar op zet 37 overschreed ik mijn bedenktijd, in een overigens al slechte stelling.

De uitslag was dus uiteindelijk 3-1 voor SV Oisterwijk en daarmee eindigt dus ook ons bekeravontuur. Gelukkig is het NBSB Bekerteam A nog wel in de race. We gaan kijken hoe ver zij komen.

OisterwijkDe Drie Torens
1Teun van Dorp1628-Dennis de Vroe19140 - 1
2Sjef van Gestel--Paul van Duijnhoven16341 - 0
3Tristan de Haas1499-Stefan Olree12511 - 0
4Ruud Jacobs1569-Jan Korevaar14661 - 0
156515663-1