18-12-2023

Na een heel jaar bezig te zijn met hoofdzakelijk e4 vs. d4 is het weleens lekker om alle theorie los te laten en de zinnen te zetten op doorgeefschaak. Concepten als zwakke pionnen, open lijnen, penningen en zelfs de waarde van stukken krijgen een hele andere dimensie in deze van oorsprong Nederlandse uitvinding (Doorgeefschaak – Wikipedia).

Gelijkwaardige stelling?
Laten we eens een loper plaatsen!
Pion te ver vooruit geschoven?
Nee hoor 3. Nieuwe pion g6 fxg6 4. hxg6 d5 5. Nieuwe pion g6

Je zou zelfs kunnen stellen dat doorgeefschaak iets is voor de creatieveling, de vrije geest, de mens die graag met een biertje een potje schaakt. Kortom, het perfecte spelletje (kuch kuch) om je vader eens een keer mee te laten spelen na minstens 25 jaar niet geschaakt te hebben nadat hij het moest afleggen tegen zijn jonge telg dat net begreep hoe de stukken bewogen. Zo gingen ondergetekende en vader het Tilburgse Kampioenschap Doorgeefschaak in met als doel de rode lantaarn te bemachtigen en vooral veel plezier te hebben.

Bij binnenkomst in de speelzaal bleek al snel dat er dit jaar een sterk speelveld op was komen dagen. Er waren flink wat spelers met een rating gelijk of hoger dan het geboortejaar van de betere clubleden. Of de normale speelsterkte iets zegt over de (on)kunde van de deelnemers in doorgeefschaak moest nog blijken. Het deelnemersveld:

Mark ClijssenBram van den Berg
Berry BrandFrank Vennix
Mark HaastEric de Moor
Jaap WeelJaap Postuma
Rick ZegveldClemens van Gorp
Ad KrootNico Pol
Wilbert KockenJoost van den Bighelaar
Dennis de VroeHein de Vroe
Jordy SchoutenKoen Haast
Roelant SchootsJan-Pieter de Vries
Joost SinnigeHans Duquesnoy
Koen GalléIrene Tereshchenko

In 2 groepen van 6, gevolgd door kruisfinales gingen we uitmaken wie zich komend jaar weer the King of Pass-through (vrij vertaald) Chess Tilburg mag noemen. Iets over achten gingen de deelnemers de strijd om deze felbegeerde titel aan. Naast de titel stonden er uiteraard ook weer prijzen in natura klaar voor alle deelnemers.

Een van de prijzen was een koksmes dat we bij de Sligro cadeau hadden gekregen. Dat stond dan weer mooi symbool voor het feit dat er soms met het mes op tafel werd gespeeld. Dat het mes niet altijd aan twee kanten snijdt bleek wel uit onderstaande stelling die op het bord stond toen ik eens peilde hoe het mijn vader verging. Het was een vlijmscherp mes!

In de kruisfinales zorgden Roelant en Jan-Pieter voor een verrassing door Mark en Eric te verslaan. Zonder af te willen doen aan deze overwinning viel het wel op dat de koelkast meerdere malen bijgevuld moest worden tijdens de avond. Waar dat normaal niet het geval is, is er tijdens doorgeefschaak nog eens tijd voor een lach en een praatje tijdens de partij. De spanning steeg, maar de gezelligheid ook. De strijd om de titel ging tussen Roelant + Jan-Pieter en Jordy + Koen. In een hete strijd wisten Roelant en Jan-Pieter de titel mee naar Dongen te nemen.

Gelukkig stond Frank paraat om de scherven achtergebleven uit het heetst der strijd weer op te vegen.

Bedankt aan alle deelnemers voor de gezellige avond en de leuke afsluiting van het kalenderjaar.

Voor wie alle details wil zien, staan de uitslagen hier op de website.