Maandag stond de laatste ronde van de vernieuwde interne rapid competitie op het programma. Elke eerste maandag van de maand spelen we 3 rapid partijen, wat een leuke afwisseling is ten opzichte van de klassieke partijen die we natuurlijk ook graag spelen.

Voorafgaande aan deze laatste speelronde was dit de top-5.

  1. Rick 15,5
  2. Joost 15
  3. Wilbert 14,5
  4. Mitchell 13,5
  5. Jaap Weel 13

Zou Rick zijn voorsprong weten te verdedigen of zou Wilbert of Joost er nog met de buit vandoor gaan? Zelfs Mitchell en Jaap hadden een kleine, maar aanwezige kans om kampioen te worden.

De beslissende avond

Allen behalve Jaap wonnen hun eerste partij. Dat kwam omdat Joost van Jaap won. Ook de tweede horde werd feilloos genomen door de overgebleven kanshebbers. Dat brengt ons bij de derde en alles beslissende partij. Wilbert wist van Elias te winnen, maar Joost kwam niet verder dan een remise tegen Mitchell. Daarmee stonden Wilbert, Joost en Rick op hetzelfde aantal punten, maar was Rick zijn partij nog bezig. De uitslag van Dennis – Rick zou dus de winnaar of winnaars (3x) bepalen.

Hierbij een verslagje door ondergetekende:

In de 2e pot deze avond had ik een intense pot uitgevochten met Jaap Weel. We waren als laatste van de partijen nog aan het schaken en ik was op 5 sec increment aan het spelen. In een eindspel met een loper meer, maar te weinig tijd werd het winnende plan net niet gevonden, een remise volgde. Daarna mocht ik gelijk door met wit tegen Rick. Ook nu ging de partij gelijk op. Met een tussenzet kon wit een vrijpion maken. 

Mijn stelling was duidelijk beter, maar het plan naar de winst had ik nog niet concreet berekend. Enkel vage ideeën als pionnen op koningsvleugel ruilen en inschatten of zwart zijn paard voor de pion kon geven en remise kon houden schoten door mijn hoofd. Ik hoorde dat Joost en Wilbert gelijk stonden, maar realiseerde me niet dat dit ook voor Rick gold. Met de gedachte dat remise of winst niets meer aan de einduitslag zou veranderen, nam ik het remise aanbod aan. Oeps… Dubbel vervelend dat wit gewoon gewonnen staat. Wat is de winnende zet voor wit?

En daarmee is Rick Zegveld de winnaar van de Rapidcompetitie ’23-’24! Een totaalscore van 18 punten, een gemiddelde tegenstand van 1844 en een TPR van 1930. Een prima prestatie die de boeken in kan. Gefeliciteerd!