Op vrijdag 17 februari, de vrijdag voor carnaval, heeft het jaarlijks terugkerende Toeterschaken weer plaatsgevonden. Na een iets verlate start, vanwege het klaarmaken van het schaaklokaal en het maken van de indeling gingen we van start. De bedoeling is om na te denken over je volgende zet zodat je deze bij het toetersignaal kunt zetten. Er konden lootjes verdiend worden met het uitvoeren van de opdrachten, zoals ‘iedereen die gerokeerd heeft krijgt een lootje’. De opdrachten waren zeer uiteenlopend, van het doorschuiven naar het bord aan je rechterkant, tot aan het vooruitschuiven van alle zwarte stukken zodat de achterste rij leeg gemaakt wordt.

Als na een korte pauze met een pakje drinken de gekte weer verder gaat worden er nog meer lootjes verdiend en natuurlijk krijgen de kinderen die verkleed zijn nog een lootje extra. Aan het eind van de avond begint de loterij waarbij alle prijsjes verloot worden. Hier ontstaat ook spontaan een prijsjes-ruilhandel.

We kunnen terugkijken op een geslaagde schaakavond. Misschien heeft niet iedereen de prijsjes gekregen die hij of zij graag wilde hebben, maar niemand ging met lege handen naar huis. Sowieso is iedereen weer een ervaring rijker, want hoe vaak zie je de schaaktrainers nou met een gekke hoed en een toeter in hun hand?