Onder het motto “ga met een schone lei het nieuwe jaar in” volgt hier het verslag van de uitwedstrijd van het 2e tegen Waalwijk.

De laatste externe competitieronde van 2023 leidde ons naar Waalwijk, waar de plaatselijke s.v. ons had uitgenodigd in de lokale pastorie. De vaste speellocatie (sporthal) wordt op zaterdag overgenomen door een handbalteam en dan moeten de schakers een ander heenkomen zoeken. 
Danniël mocht invallen in het eerste team, maar Elias was bereid om ondanks zijn eerdere afmelding toch te spelen. 

De eerste auto arriveerde aan de vroege kant (ongeveer half uur voor aanvang) en de speelzaal was nog leeg. Alleen de barvrouw en enkele spelers van het tweede van Waalwijk waren al aanwezig. Daarna druppelden zowel van Waalwijk als van DDT2 de spelers langzaam binnen en werd het gezellig vol. De bar was net als bij ons ook in de speelzaal en er was sprake van zelfbediening. Het voelde daarmee bijna als een thuiswedstrijd. 

Waalwijk bleek een paar laatste moment afmeldingen te hebben, waardoor ze het eerste bord leeg lieten. Dat betekende een voorsprong en dat was een (bijna?) nieuwe ervaring. Captain Bert-Jan had hierdoor wel een vrije middag en hij kon zich meteen op zijn teamleider taken gaan richten. Dat betekende Elias bellen, want die was zoals gebruikelijk weer (te) laat. Rond tien over één was ook Elias binnen en kon ook hij aan zijn partij beginnen. Er was een weg afgesloten en het richtingsgevoel van Elias is blijkbaar niet meer zo goed als vroeger, waardoor hij een stuk verder moest fietsen dan verwacht. 

Na een uurtje schaken stonden we nog steeds 1-0 voor en begon er wat tekening te ontstaan op de andere borden. Frank en Paul stonden beiden een pion voor. Beide tegenstanders hadden wel wat tegenspel. Bij Jelle werd de stelling complex en Koen stond waarschijnlijk iets minder. Elias stond daarentegen weer iets beter. 

Tussenstand: 0-1 
Prognose: 3-5? Zou een overwinning mogelijk zijn? 

Weer een uurtje later was Frank de pluspion weer kwijt en had zijn tegenstander een ver opgerukte d-pion. Paul had nog steeds een pluspion, maar de tegenstander bleef actief spelen. Bij zowel Jelle als Koen was de stelling redelijk in evenwicht. Dennis was voor een pionoffer gegaan, maar dit leek niet goed te werken. Jaap lijkt een stuk te verliezen, maar verzint nog een verdediging waarbij het ‘slechts’ een pion kost. Elias staat nog steeds een beetje beter. 

Tussenstand: 0-1 
Prognose: 4-4? Het gaat steeds minder. Hopelijk kunnen we hier met een punt wegkomen. 

Rond half vier was Paul remise overeengekomen. Ondanks de pluspion zag hij geen mogelijk meer om vooruitgang te boeken. Daarmee stonden we in ieder geval nog even voor. Koen had inmiddels een gezonde pluspion en leek op weg naar zijn eerste overwinning. Jelle stond nu wel wat minder. Elias was het kleine voordeel dat hij had weer kwijt en stond nu ook wat minder. Dennis stond inmiddels slecht tot verloren. De chaos op het bord bij Jaap was compleet, met wederzijdse kansen. Bij Frank leek het doek wel gevallen. Hij had namelijk in onderstaande stelling verkeerd geslagen op d6. 

Na 32…Txd6 blijft het een spannende stelling, maar na het gespeelde 32…Dxd6 is het kapot. 

Tussenstand: ½-1½ 
Prognose: 4½-3½? Misschien blijft de schade beperkt tot een kleine nederlaag. 

Hierna ging het snel van kwaad tot erger. Zo verloren Frank, Dennis en Jaap (na een blunder) vrij snel en werd het duidelijk dat wij deze wedstrijd niet gingen winnen. De tussenstand was 3½-1½ en nadat het bij Jelle ook fout ging, was de nederlaag een feit. Tot overmaat van ramp liep het eindspel van Koen ‘slechts’ remise en verloor Elias na lang strijden ook nog. De lijdensweg van deze middag eindigde dus met een 6-2 nederlaag. 

De schaakdag werd dit keer afgesloten met een bezoek aan de lokale Chinees genaamd Paradijs. Volgend jaar wachten nog 4 kansen om het tij te keren en dreigende degradatie af te wenden.  

Waalwijk 1De Drie Torens 2
1NO--Bert-Jan Panjoel19570R - 1R
2Hans Sinnige1850-Frank Schouten16311 - 0
3Wilbert Schreurs2114-Dennis de Vroe17981 - 0
4Ad Kroot1897-Jaap Postuma17291 - 0
5Hans Remmers1756-Paul van Duijnhoven1646½ - ½
6Nico Pol1801-Elias Thijsse17401 - 0
7Joost Duquesnoy1752-Jelle Mathieu15511 - 0
8Lars Timmers1659-Koen Gallé-½ - ½
183317226-feb