Vrijdag 4 maart streden maar liefst 37 schaakjongeren in verschillende groepen bij het 14e
De Drie Torens Jeugdtoernooi. Wie even niet hoefde te schaken, kon zich meten met een beresterke beer of een supersnelle stier. Achter het berenmasker viel jeugdig talent Alex Olree te herkennen, de soms wat zwaar loeiende stier bleek niemand minder dan veelvoudig clubkampioen Wilbert Kocken. Zelfs met maar 1 minuut op hun klok wisten deze vreselijke beesten het de arme jongeren (die 5 minuten bedenktijd kregen) zo moeilijk te maken dat slechts weinigen hier een prijsje aan overhielden – maar wel veel lol, natuurlijk! Toen de Stier zichzelf rond middaguur even had uitgelaten, bleek de toernooi-organisator als zijn plaatsvervanger niet opgewassen tegen Stefan Olree (inderdaad: de broer van), die met zwart iets speelde als e6 – Ke7 – De8 – Kd8 !

Bij de kinderen zonder diploma was Bolin Huang van WLC uit Eindhoven de beste: hij won al zijn partijen en eindigde daardoor vóór Amin Elbadi van De Drie Torens en Kristian Grigorov
van Staunton uit Etten-Leur. Spannender was het bij de jongens en meisjes die stap 1 al gehaald hadden. Daar bleef Nolan Esch van SV Waalwijk een halfje voor op Tygo Rommens van hetzelfde Staunton en Armin Ehrismann van De Rode Loper uit Oosterhout. Bij de jeugd die al het stap 2 diploma bezaten, was Yuhong Huang van de WLC de sterkste: hij eindigde een vol punt voor het trio Milo van der Graaf van Staunton, Alex Poliakov van De Drie Torens (nog niet in bezit van diploma stap 2, maar wel van die sterkte) en Luca Kraneveld van Waalwijk. Met dezelfde score en ook dezelfde weerstandspunten moesten de SB-scores uitkomst bieden: daardoor werd Milo 2e, (deze) Alex 3e en mocht Luca een troostprijsje in ontvangst nemen.
Tenslotte was er een topgroep, waarvan de jeugd in bezit was van stap 3 of 4. Arish Gayen van WLC, nog niet in bezit van stap 3, deed op eigen verzoek mee in deze groep, maar eindigde maar net buiten het podium. Winnaar werd Mathijs Vogels van Best Moves [domme vraag van schrijver dezes “Waar komt jullie club vandaan?” werd cryptisch beantwoord met verwijzing naar de naam], voor Casper Deij (ook van Best Moves) en Mathijs De Groof van JST uit Turnhout, die met 4 clubgenoten ons toernooi een internationaal tintje gaf.

Er waren ook nog prijsjes voor de beste schaakpuzzelaars en iedere deelnemer kreeg een medaille als aandenken. De verschillende schaakgroepen werden deskundig aangestuurd door ervaren senioren. Hoofdscheidsrechter (en hij heeft het passende diploma!) Mr. Joost vdn Bighelaar heeft het die middag niet erg druk gehad met het nemen van lastige beslissingen, en kon ook nog een groep begeleiden. Andere tafelleiders waren zeker onmisbaar: jeugdleider (en -vader) Alfred Olree, schaaktrainer (en -vader) Freek Mank, invaller (en ervaren schaker) Jaap Postuma. Achter de schermen waren computerman Jaap Weel en de
onzichtbare maar toch belangrijke financiële man Wim vdr Velden onmisbaar. Ten slotte bedankten we BS Wandelbos voor de gezellige en geschikte entourage, conciërge Rick van Loy had zelfs met gebruik van zijn fameuze charme een dame bereid gevonden zich met de catering bezig te houden. Directeur Roberto van Dalen zagen we nog even en leek gebruik van zijn kamer voor inschrijving en computerverwerking prima te vinden. Het opruimen ging daarna even voorspoedig als eigenlijk het hele toernooi verliep.